Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Welke soorten beugels zijn er?

Nog geen beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Er zijn verschillende soorten beugels, die elk een specifiek effect op je gebit hebben. De belangrijkste worden hieronder genoemd:

Slotjesbeugel

  • Vaste beugel. Een vaste beugel bestaat uit blokjes die op de tanden worden gekleefd. De blokjes worden verbonden door metalen draden, waardoor je tanden bijvoorbeeld worden rechtgezet.
  • Plaatbeugel. De meeste beugels zitten vast, maar dat is bij een plaatbeugel anders. Deze kun je uitnemen wanneer je wil. Je tanden worden rechtgezet door middel van een stuk plastic tegen je gehemelte en haakjes die vastzitten om je tanden of kiezen.
  • Buitenboordbeugel. De buitenboordbeugel bestaat uit een metalen boog die is bevestigd aan de kiezen en naar buiten loopt, bijvoorbeeld achter je nek langs. De buitenboordbeugel oefent kracht uit op de bovenkaak, zodat boven- en onderkaak op de juiste manier kunnen groeien.
  • Activator. Een activator is eveneens een uitneembare beugel. De activator bestaat uit een gedeelte van de boven- en onderkaak. Met een activator wordt bijvoorbeeld een overbeet verminderd.
  • Retentiebeugel. De retentiebeugel is bedoeld als een soort onderhoud aan het eind van de behandeling. Na een vaste of uitneembare beugel willen je tanden soms terug groeien naar de oude stand. Een retentieplaat (uitneembare beugel) of retentiedraad (een draadje aan de achterzijde van de tanden) zorgt dat de tanden op de juiste plek blijven. De retentieplaat hoeft meestal alleen 's nachts gedragen te worden.
- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

Nog geen beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 17-11-2015

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -