Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat zijn de symptomen van de EHEC-bacterie?

1.5 uit 5 - 15 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Hieronder beschrijven we de verschillende symptomen die gepaard kunnen gaan met een besmetting met de EHEC- bacterie. 

Als je besmet bent met EHEC-bacterie kun je last krijgen van de volgende klachten:

Het kan zijn dat je geen ziekteverschijnselen hebt van een besmetting, maar als je ziek wordt van de EHEC-bacterie is dat meestal drie tot vier dagen na de besmetting. De klachten houden twee tot negen dagen aan. Meestal gaat de ziekte niet gepaard met koorts.

Mensen van boven de zestig en kinderen jonger dan vijf hebben een groter risico op complicaties. Een complicatie die kan ontstaan bij besmetting met de EHEC-bacterie is HUS (hemolytisch-uremisch syndroom), waarbij ernstige nierklachten ontstaan. Van de 1526 EHEC- gevallen is bij 627 mensen ook HUS vastgesteld. Volgens cijfers van het RIVM zijn in Nederland 4 meldingen van HUS (waarvan in laboratorium bevestigd is dat ook EHEC aanwezig is). 

EHEC en immuniteit

Je kunt niet immuun worden voor de EHEC-bacterie. Dat betekent dat je meerdere keren ziek kunt worden van dezelfde bacterie. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. Als je besmet bent met de bacterie, bevindt deze zich in je ontlasting. Daarom is het belangrijk om goed je handen te wassen nadat je naar het toilet bent geweest.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

1.5 uit 5 - 15 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 11-03-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -