Zonneallergie
Wat is zonneallergie?
Zonneallergie is een aandoening waarbij je huid overgevoelig is voor (zon)licht. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is de polymorfe lichteruptie (PMLE). Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Vaak ontstaat het op jongvolwassen leeftijd. In ernstige gevallen kan het zo zijn dat je lichtovergevoelig wordt, dat je overdag niet naar buiten kunt.
Zonneallergie is iets anders dan een zonnesteek. Bij een zonnesteek word je flink ziek door oververhitting van je hoofd. Bij zonneallergie is een korte blootstelling van de huid aan zonlicht al voldoende om symptomen te krijgen en je wordt er meestal niet echt ziek van.
Oorzaken van zonneallergie
Zonneallergie wordt veroorzaakt door UV-licht. UV-licht is een niet zichtbaar onderdeel van zonlicht. Normaal zorgt UV-licht ervoor dat je huid in de zomer langzaamaan bruin wordt, maar bij zonneallergie reageert je huid te heftig op het UV-licht. Het is niet precies bekend waarom de ene persoon wel last krijgt van zonneallergie en een andere persoon niet. Als je een lichte huid hebt die niet gemakkelijk bruin wordt, heb je een grotere kans om zonneallergie te ontwikkelen.
Er zijn ook bepaalde stoffen die voor een overgevoeligheid voor (zon)licht kunnen zorgen. Dit wordt foto-allergie genoemd. Voorbeelden van stoffen die foto-allergie kunnen veroorzaken zijn:
- Bepaalde medicijnen, zoals: antibiotica, pijnstillers, anti-jeukmiddelen en plastabletten.
- Contact met bepaalde plantensoorten, zoals: berenklauw, selderij, peterselie, dille en sint-janskruid.
- Lang blootstaan een chemische stoffen, zoals: bestrijdingsmiddelen of cosmetica.
Symptomen van zonneallergie
De symptomen van een zonneallergie ontstaan meestal binnen één tot vijf dagen na blootstelling aan zonlicht:
- Rode huid.
- Bultjes.
- Jeuk.
- Witte schilfering.
Over het algemeen komt de huiduitslag alleen voor op de plekken die in aanraking zijn gekomen met de zon, maar soms kan het zich verspreiden naar delen die bedekt waren.
