Uremie (Niervergiftiging)
Wat is uremie?
Uremie is een aandoening waarbij je nieren niet goed functioneren (nierinsufficiëntie) waarna zogenaamde vergiftiging van je bloed optreedt. We spreken ook wel van een niervergiftiging.
Normaal gesproken zijn je nieren onder andere betrokken bij het filteren en schoonmaken van je bloed. Verder zorgen ze ervoor dat ons lichaam chemisch in balans blijft. Als je nieren minder goed werken, of zelfs helemaal niet meer werken, dan worden deze functies dus niet meer (voldoende) uitgevoerd. Afvalstoffen blijven aanwezig in je bloed en de zuurgraad van je bloed kan niet meer worden gereguleerd. Dit kan op de lange termijn voor ernstige problemen zorgen. Zo hopen bijvoorbeeld ureum en creatinine op. Wanneer te veel ureum in je bloed ophoopt, spreken we van uremie.
Oorzaak van uremie
De oorzaak van uremie of niervergiftiging is het niet of onvoldoende werken van je nieren. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
Nierproblemen kunnen acuut of chronisch zijn. Acute problemen ontstaan bijvoorbeeld als gevolg van een trauma. De schade ontstaat plotseling en (vrijwel) direct. Deze vorm kan vaak nog herstellen. De chronische vorm wordt vaak pas veel later ontdekt. De problemen worden langzaam maar zeker erger.
Symptomen van uremie
Symptomen van niervergiftiging of uremie zijn onder andere:
- Meer of juist minder plassen
- Vermoeidheid
- Verlies van eetlust
- Misselijkheid en overgeven
- Gezwollen handen en/of voeten
- Concentratieproblemen
- Donkerdere huid
- Spierspasmen
- Hoge bloeddruk
- Jeuk
- Benauwdheid
Als je de symptomen van uremie hebt en vermoed dat je niervergiftiging hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts.
