Normaal gesproken wordt je tandbeen beschermd door tandglazuur en tandvlees (zie de afbeelding hieronder). Zij zorgen ervoor dat externe prikkels als lucht, iets warms/kouds of iets zoets/zuurs niet kunnen binnendringen. Als deze bescherming echter wegvalt, dan komt je tandbeen bloot te liggen. Je tandbeen is zachter en poreus. Daardoor is het veel gevoeliger dan het bovenste gedeelte van de tand waar een harde glazuurlaag overheen zit. Externe prikkels kunnen hierdoor makkelijk doorgevoerd worden naar de onderliggende tandzenuw, wat pijnklachten veroorzaakt.
Figuur 1: Doorsnede tand
Maar waardoor komt het dat het beschermende laagje om de zenuw en tandbeen wegvalt (en zodoende gevoelige tanden veroorzaakt)? Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien, is terugtrekkend tandvlees een oorzaak. Er zijn echter meer oorzaken, waaronder:
Meestal ontstaan gevoelige tanden door een combinatie van deze oorzaken. Slechte mondverzorging versnelt dit proces.
Terugtrekkend tandvlees en tandpijn
Terugtrekkend tandvlees is één van de veroorzakers van blootliggend tandbeen, met gevoelige tanden als gevolg. Terugtrekkend tandvlees heeft verschillende oorzaken:
- Ontstoken tandvlees.
- Ouderdom. Naarmate je ouder wordt, heeft tandvlees de natuurlijke neiging zich terug te trekken.
- Een verkeerde poetstechniek, te veel druk zetten bij het tandenpoetsen of het gebruik van een te harde tandenborstel.
- Na een parodontologische behandeling.
- Dehiscentie. Dit houdt in dat de wortels van je voortanden weinig of geen botdekking hebben. In combinatie met een ontsteking, dun tandvlees en teveel druk bij tandenpoetsen kan dit ervoor zorgen dat je tandvlees terugtrekt.
- Doordat bij orthodontie binnen de kaak de tanden en kiezen van plaats en stand veranderen, kan het tandvlees zich terugtrekken.
Terugtrekkend tandvlees ziet er zo uit: