Een alvleesklierontsteking kan hevige klachten geven. Hieronder lees je hoe je een acute en een chronische alvleesklierontsteking herkent.
Symptomen van een acute alvleesklierontsteking
Een acute alvleesklierontsteking kun je herkennen aan de heftige pijn links in het midden van de buik, daar waar de alvleesklier zit. Pijn links onder de ribben kan ook ontstaan, deze pijn kan uitstralen naar je linkerzij, linkerschouder en rug. Je krijgt de neiging om voorovergebogen te gaan zitten met je knieën tegen je borst. Koorts, misselijkheid en braken, vooral na een maaltijd, zijn andere voorkomende klachten.
Opgesomd zijn de symptomen van een acute alvleesklierontsteking:
- plotseling hevige buikpijn, links in het midden van de buik
- mogelijk uitstraling van buikpijn naar de linkerzij, linkerschouder en rug
- koorts
- een snelle ademhaling en kortademigheid
- misselijkheid en braken, wat verergert na een maaltijd
- verminderde eetlust
Symptomen van een chronische alvleesklierontsteking
De symptomen van een chronische alvleesklierontsteking zijn hetzelfde als die van een acute alvleesklierontsteking. Bij een chronische ontsteking treden echter ook nog andere klachten op.
Zo kun je bij een chronische alvleesklierontsteking te maken krijgen met spijsverteringsstoornissen. Dit komt doordat de functie van de alvleesklier steeds verder achteruit gaat. Het orgaan maakt bijvoorbeeld steeds minder enzymen aan en geeft er ook steeds minder af aan de darm. Hierdoor dikt de voedselbrij in de darmen onvoldoende in, waardoor je last krijgt van vetdiarree. Als gevolg van diarree kun je vermageren. Vermagering kan ook optreden door angst om te eten vanwege pijnklachten na een maaltijd. Ook kan suikerziekte (diabetes) ontstaan, als de alvleesklier stopt met het produceren van insuline. Doordat de ontstoken alvleesklier de afvoer van de galblaas dichtdrukt, kan deze aandoening ook leiden tot geelzucht.
Opgesomd kun je bij een chronische alvleesklierontsteking, naast de klachten van een acute alvleesklierontsteking, last hebben van:
- spijsverteringsstoornissen
- vetdiarree
- vermagering
- suikerziekte
- geelzucht