Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van een alvleesklierontsteking

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. W. van Donselaar
4.7 uit 5 - 84 beoordelingen
Beoordeling icoon81 mensen vonden deze informatie nuttig

Bij een acute alvleesklierontsteking word je voor behandeling in het ziekenhuis opgenomen. Als de oorzaak van de ontsteking onduidelijk is, is het vooral van belang de ontsteking tot rust te laten komen. Je mag dan meestal niets eten of drinken de eerste paar dagen. Na een paar dagen wordt er sondevoeding toegediend. Ook krijg je een slangetje in de neus dat naar de maag loopt. Dit slangetje zuigt de maagsappen af zodat de alvleesklier en darmen rust krijgen. Ook krijg je vocht toegediend. Tegen de pijn krijg je pijnstilling.

Is de oorzaak wel bekend? Dan is de behandeling erop gericht om deze weg te nemen. Denk hierbij aan:

  • Het verwijderen van galstenen.
  • De behandeling van de stofwisselingsziekte.
  • Bij bijwerkingen van medicijnen als oorzaak, het vervangen of aanpassen van medicijnen.
  • Pijnstilling bij hevige buikpijn.
  • Medicijnen voor het aanvullen van alvleesklierenzymen. Dit helpt bij het ondersteunen van de werking van de alvleesklier.
  • In sommige gevallen krijg je antibiotica van de arts.

Als bij een opleving van chronische alvleesklierontsteking opname in het ziekenhuis nodig is, zal de behandeling grotendeels hetzelfde zijn als bij de acute vorm: rust, pijnstilling en vocht. Soms is een operatie noodzakelijk, als een deel van de alvleesklier ernstig is aangetast door de ontsteking. Zeker als je verzwakt bent, is een alvleesklieroperatie zeer ingrijpend.

Veroorzaakt de chronische ontsteking voortdurend pijnklachten (op de achtergrond)? Dan kan een behandeling bij een pijnspecialist uitkomst bieden. Bespreek met je arts wat de mogelijkheden zijn. 

Leefregels bij chronische alvleesklierontsteking

Bij een alvleesklierontsteking is het van belang om niet te roken en om geen alcohol te drinken. Ook is het advies om niet veel vet te eten, omdat dit pijn en vetdiarree kan opleveren. Verder is het belangrijk om voldoende te drinken. Voor persoonlijk advies kun je altijd terecht bij je behandelend arts of een diëtist.

Bronnen

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Pagina laatst aangepast op 09-12-2020

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Drs. W. van Donselaar

Voormalig huisarts | Medisch adviseur & reizigersarts

Stichting Studentengezondheidszorg

Vond je deze informatie nuttig?

4.7 uit 5 - 84 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl