Voormalig huisarts | Medisch adviseur & reizigersarts
Stichting StudentengezondheidszorgBij een acute alvleesklierontsteking word je voor behandeling in het ziekenhuis opgenomen. Als de oorzaak van de ontsteking onduidelijk is, is het vooral van belang de ontsteking tot rust te laten komen. Je mag dan meestal niets eten of drinken de eerste paar dagen. Na een paar dagen wordt er sondevoeding toegediend. Ook krijg je een slangetje in de neus dat naar de maag loopt. Dit slangetje zuigt de maagsappen af zodat de alvleesklier en darmen rust krijgen. Ook krijg je vocht toegediend. Tegen de pijn krijg je pijnstilling.
Is de oorzaak wel bekend? Dan is de behandeling erop gericht om deze weg te nemen. Denk hierbij aan:
- Het verwijderen van galstenen.
- De behandeling van de stofwisselingsziekte.
- Bij bijwerkingen van medicijnen als oorzaak, het vervangen of aanpassen van medicijnen.
- Pijnstilling bij hevige buikpijn.
- Medicijnen voor het aanvullen van alvleesklierenzymen. Dit helpt bij het ondersteunen van de werking van de alvleesklier.
- In sommige gevallen krijg je antibiotica van de arts.
Als bij een opleving van chronische alvleesklierontsteking opname in het ziekenhuis nodig is, zal de behandeling grotendeels hetzelfde zijn als bij de acute vorm: rust, pijnstilling en vocht. Soms is een operatie noodzakelijk, als een deel van de alvleesklier ernstig is aangetast door de ontsteking. Zeker als je verzwakt bent, is een alvleesklieroperatie zeer ingrijpend.
Veroorzaakt de chronische ontsteking voortdurend pijnklachten (op de achtergrond)? Dan kan een behandeling bij een pijnspecialist uitkomst bieden. Bespreek met je arts wat de mogelijkheden zijn.
Leefregels bij chronische alvleesklierontsteking
Bij een alvleesklierontsteking is het van belang om niet te roken en om geen alcohol te drinken. Ook is het advies om niet veel vet te eten, omdat dit pijn en vetdiarree kan opleveren. Verder is het belangrijk om voldoende te drinken. Voor persoonlijk advies kun je altijd terecht bij je behandelend arts of een diëtist.