De oorzaak van aften is niet precies bekend. Verschillende factoren kunnen een rol spelen, namelijk:
Vrouwen zijn vooral vatbaar voor aften rond de menstruatie. Kinderen of baby’s die last hebben van koortsuitslag kunnen ook aften in de mond krijgen. Ongeveer 1 op de 5 kinderen krijgt wel eens aften.
Aften kunnen ook voorkomen bij onderliggende aandoeningen:
Neem bij twijfel daarom altijd contact op met je huisarts.
Zijn aften in de mond besmettelijk?
Aften kunnen erg pijnlijk zijn. Daarom geef je ze niet graag door aan de mensen om je heen. Gelukkig zijn aften over het algemeen niet besmettelijk. Je kunt ze niet doorgeven als je iemand zoent, speeksel uitwisselt, uit elkaars glas drinkt of ander lichamelijk contact hebt.
Aften door virus
In sommige gevallen kunnen aften wel besmettelijk zijn. Dit is echter alleen het geval als je zweertjes hebt door een infectie met een herpesvirus. Herpesvirussen zijn zeer besmettelijk. Verschillende typen van dit virus kunnen een koortslip of de ziekte van pfeiffer veroorzaken. Deze ziekten kun je overbrengen door uitwisseling van speeksel.
Aft of koortslip?
Hoe weet je of jouw aft door herpes wordt veroorzaakt? Als het herpesvirus de boosdoener is, zal al snel een koortslip ontstaan. Een koortslip herken je aan doorzichtige blaasjes gevuld met vocht op je lip. Vaak geeft dit een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel. Als de blaasjes openbarsten kun je last krijgen van korstjes en/of kloofjes. Deze plekjes kunnen ook ontstaan rondom je lippen of neus. Maar ook aan de binnenkant van je mond kan het herpesvirus dus blaasjes veroorzaken: een aft. Aften worden echter zelden veroorzaakt door het herpesvirus.
Let op: als je eenmaal een herpesinfectie hebt opgelopen, zul je dit virus altijd bij je dragen. Wil je niet weer die vervelende koortslip oplopen? Zorg dan voor een goede weerstand zodat het virus niet actief kan worden.