In veel gevallen is een aambei van tijdelijke aard en zal deze niet tot complicaties leiden. Toch is het belangrijk dat aambeien tijdig behandeld worden. Je kunt eerst proberen om de aambei zelf te behandelen met een huismiddel tegen aambeien. Als dat niet het gewenste effect heeft, kun je eventueel een aambeien-operatie overwegen.
Aambeien thuis behandelen
Pijnlijke, jeukende aambeien zijn goed te behandelen met huismiddelen die vrij verkrijgbaar zijn. Denk aan aambeiencrème, zetpillen, speciale aambeienzalf, aambeiendoekjes en aambeien-gel. Deze middeltjes bevatten vaak lidocaïne - een lokaal anestheticum - of zinkoxide, dat jeuk en irritatie aan de anus verzacht. Middelen tegen aambeien van merken als Sudocrème, Sperti, Curanol en Theranal zijn zonder recept te koop bij de apotheek en de drogist.
Doet je anus veel pijn? Probeer dan een aambeien-kussen. Dit is een donutvormig kussen dat de druk op je zitvlak verlicht.
Aambeien laten verwijderen
Als de klachten niet verdwijnen, kan de huisarts je doorverwijzen naar een proctoloog. Een proctoloog is gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen in en rondom de anus. Als je heel veel last hebt van aambeien en de zelfhulpmiddelen niet helpen, kun je de aambeien door middel van een operatie laten verwijderen. De verschillende operatiemethoden komen hieronder aan bod.
Rubberbandligatie
Bij een rubberbandligatie wordt de aambei afgebonden met een bandje. Eerst wordt er een kijkbuisje in de anus gebracht. Vervolgens wordt het slijmvlies vlak boven de aambei opgepakt en ingenomen met een elastiekje. Het slijmvlies wordt hierdoor terug omhoog geplaatst op de oorspronkelijke plek. Het stukje slijmvlies wordt afgekneld door het elastiekje en sterft af. Op die plek ontstaat een littekentje en wordt de darmwand 'strakker'. Het slijmvlies van de endeldarm is ongevoelig, dus het plaatsen van een elastiekje doet geen pijn. Het inbrengen van het kijkbuisje kan wel een onprettig gevoel geven. De rubberbandligatie wordt ook toegepast bij een slijmvliesverzakking of een verstopping die gepaard gaat met een (incomplete) verzakking van de endeldarm.
Sclerotherapie
Sclerotherapie is een andere aambeienoperatie. Bij sclerotherapie wordt een vloeistof in de aambei gespoten die ervoor zorgt dat de aambei verschrompelt. Tijdens het inbrengen van de vloeistof kun je een brandend gevoel ervaren.
Thrombectomie
Voor de behandeling van een getromboseerde aambei krijg je eerst een plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt via een sneetje het bloedstolsel verwijderd. Als er meerdere stolsels zitten, kan het zijn dat er meerdere sneetjes nodig zijn.