Zoeken

Jeuk

(Pruritis)

Wat is jeuk?

Iedereen heeft wel eens jeuk. Miscchien besef je het niet eens altijd dat je jeuk hebt of dat je krabt tegen de jeuk. De officiële term voor jeuk is pruritis. Jeuk kan in lichte vorm voorkomen, maar ook in hele heftige mate. Zelfs zo heftig en allesoverheersend dat je er slaapstoornissen van hebt of dat het bijna ‘gekmakend’ wordt.

Je kunt overal op het lichaam jeuk krijgen. Je kunt er wel of geen uitslag bij hebben. Bij jeuk worden de zogenaamde ‘jeukzenuwen’ in de huid geprikkeld door bepaalde eiwitten zoals histamine. Deze eiwitten kunnen vrijkomen door allerlei oorzaken. 

Oorzaken van jeuk

Jeuk kan heel veel oorzaken hebben zoals:

  • Insecten- en parasietenbeten: Insectenbeten kunnen stoffen achterlaten in je huid die voor jeuk kunnen zorgen. Ook parasieten zoals hoofdluis en de schurftmijt doen dit.
  • Sommige planten, zoals brandnetels.
  • Huidaandoeningen zoals: een droge huideczeemlichen planuspsoriasisschimmelinfecties van de huid, netelroos.
  • Overgevoeligheid (allergie) voor medicijnen (antibiotica, contrastvloeistof), voedingsmiddelen of bepaalde stoffen zoals zeeppoeder, nikkel of latex. Hierbij heb je vaak  jeuk over het hele lichaam.
  • Als de lever of de nieren niet goed werken: De lever en nieren zorgen voor het verwerken en afvoeren van afvalstoffen in het lichaam. Werken deze organen niet goed, dan stapelen de afvalstoffen zich op en kunnen ‘van binnen uit’  jeuk veroorzaken.

Door stress en spanning kan het jeukgevoel erger worden.

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video