Zoeken

Jeuk

Wat is jeuk?

Iedereen heeft wel eens jeuk. Miscchien besef je het niet eens altijd dat je jeuk hebt of dat je krabt tegen de jeuk. De officiële term voor jeuk is pruritis. Jeuk kan in lichte vorm voorkomen, maar ook in hele heftige mate. Zelfs zo heftig en allesoverheersend dat je er slaapstoornissen van hebt of dat het bijna ‘gekmakend’ wordt.

Je kunt overal op het lichaam jeuk krijgen. Je kunt er wel of geen uitslag bij hebben. Bij jeuk worden de zogenaamde ‘jeukzenuwen’ in de huid geprikkeld door bepaalde eiwitten zoals histamine. Deze eiwitten kunnen vrijkomen door allerlei oorzaken. 

Oorzaken van jeuk

Jeuk kan heel veel oorzaken hebben zoals:

  • Insecten- en parasietenbeten: Insectenbeten kunnen stoffen achterlaten in je huid die voor jeuk kunnen zorgen. Ook parasieten zoals hoofdluis en de schurftmijt doen dit.
  • Sommige planten, zoals brandnetels.
  • Huidaandoeningen zoals: een droge huideczeemlichen planuspsoriasisschimmelinfecties van de huid, netelroos.
  • Overgevoeligheid (allergie) voor medicijnen (antibiotica, contrastvloeistof), voedingsmiddelen of bepaalde stoffen zoals zeeppoeder, nikkel of latex. Hierbij heb je vaak  jeuk over het hele lichaam.
  • Als de lever of de nieren niet goed werken: De lever en nieren zorgen voor het verwerken en afvoeren van afvalstoffen in het lichaam. Werken deze organen niet goed, dan stapelen de afvalstoffen zich op en kunnen ‘van binnen uit’  jeuk veroorzaken.

Door stress en spanning kan het jeukgevoel erger worden.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Niezende vrouwImmunotherapie een methode is om allergische klachten aan te pakken? Immunotherapie pakt je allergie bij de oorzaak aan. Hierdoor kunnen je allergieklachten (bijna) helemaal verdwijnen. Wil je weten hoe immunotherapie precies werkt? En hoelang deze therapie duurt? En bij welke allergieën het toegepast kan worden? Lees dan het dossier Immunotherapie bij allergie op Ziekenhuis.nl! 

Wist je dat?

Online Spreekuur: voor al je medische vragenWe een speciaal online spreekuur hebben over seksualiteit bij vrouwen? Specialisten van Care for Women staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Heb je vragen over pijn bij het vrijen, orgasmen of SOA’s? Stel ze dan gratis aan de online deskundigen van Care for Women.

Ga naar het Online Spreekuur Seksualiteit bij vrouwen >>

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video