Zoeken

Jeuk

(Pruritis)

Wat is jeuk?

Iedereen heeft wel eens jeuk. Miscchien besef je het niet eens altijd dat je jeuk hebt of dat je krabt tegen de jeuk. De officiële term voor jeuk is pruritis. Jeuk kan in lichte vorm voorkomen, maar ook in hele heftige mate. Zelfs zo heftig en allesoverheersend dat je er slaapstoornissen van hebt of dat het bijna ‘gekmakend’ wordt.

Je kunt overal op het lichaam jeuk krijgen. Je kunt er wel of geen uitslag bij hebben. Bij jeuk worden de zogenaamde ‘jeukzenuwen’ in de huid geprikkeld door bepaalde eiwitten zoals histamine. Deze eiwitten kunnen vrijkomen door allerlei oorzaken. 

Oorzaken van jeuk

Jeuk kan heel veel oorzaken hebben zoals:

  • Insecten- en parasietenbeten: Insectenbeten kunnen stoffen achterlaten in je huid die voor jeuk kunnen zorgen. Ook parasieten zoals hoofdluis en de schurftmijt doen dit.
  • Sommige planten, zoals brandnetels.
  • Huidaandoeningen zoals: een droge huideczeemlichen planuspsoriasisschimmelinfecties van de huid, netelroos.
  • Overgevoeligheid (allergie) voor medicijnen (antibiotica, contrastvloeistof), voedingsmiddelen of bepaalde stoffen zoals zeeppoeder, nikkel of latex. Hierbij heb je vaak  jeuk over het hele lichaam.
  • Als de lever of de nieren niet goed werken: De lever en nieren zorgen voor het verwerken en afvoeren van afvalstoffen in het lichaam. Werken deze organen niet goed, dan stapelen de afvalstoffen zich op en kunnen ‘van binnen uit’  jeuk veroorzaken.

Door stress en spanning kan het jeukgevoel erger worden.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Canesten Gyno bij vaginale schimmel, zonder recept verkrijgbaarVaginale jeuk een symptoom is van een vaginale schimmel infectie? Andere symptomen van vaginale schimmel zijn een branderig gevoel en witte geurloze afscheiding. Oorzaken kunnen zijn hormonale schommelingen, gebruik van antibiotica of stress. Een vaginale schimmel is niet gevaarlijk, wel erg vervelend. Je kan het makkelijk zelf behandelen met Canesten Gyno. Het doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk met maar één vaginaal tablet. Snel en effectief! Canesten Gyno is ook verkrijgbaar als crème, voor inwendige en uitwendige behandeling. Beide werken even effectief. Canesten Gyno is het enige geneesmiddel tegen vaginale schimmel dat verkrijgbaar is zonder recept. Je voelt je snel weer jezelf.

Canesten GYNO is een geneesmiddel en bevat clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter. KOAG-nr: 80-0514-0628

- advertorial -

Wist je dat?

Dermagiq Huidcare assortimentDe honing in Dermagiq® producten ervoor zorgt dat allen een huidneutrale pH van rond de 5,5 hebben? Hierdoor blijft de natuurlijk aanwezige beschermlaag van de huid intact. Dermagiq is daarom veilig en zacht voor de huid, het lichaam en vriendelijk in het gebruik. Uitgebreide informatie over Dermagiq® assortiment en de verkrijgbaarheid is te vinden op www.dermagiq.com. Lees snel verder en bestel de producten direct online!

- advertorial -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video