Zoeken

Oververmoeidheid

Wat is oververmoeidheid?

Moeheid is een normaal verschijnsel, iedereen is wel eens moe. Meestal voel je je na een nacht goed slapen alweer een stuk beter. Als de vermoeidheidsklachten langere tijd aanwezig zijn en ook erger worden, is er sprake van oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan zowel lichamelijke als geestelijke klachten veroorzaken.

Oorzaken van oververmoeidheid

Oververmoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door te lang en te hard werken, depressiviteit of een onderliggende lichamelijke afwijking. Je huisarts kan je hier duidelijkheid over geven.

Lichamelijke oorzaak

Je huisarts zal eerst kijken of er lichamelijke symptomen zijn die verantwoordelijk zijn voor de oververmoeidheid. Als deze er zijn kan er een bloedmonster afgenomen worden om te testen op bijvoorbeeld bloedarmoede, het functioneren van de schildklier en diabetes.

Psychische oorzaak

Als je huisarts geen lichamelijke oorzaak vindt, kan de oorzaak van de oververmoeidheid een depressie of stress zijn. Stress gaat vaak samen met een hoge bloeddruk en is de belangrijkste reden voor oververmoeidheid in Nederland.

Manier van leven

Je manier van leven kan grote invloed hebben op het gevoel van vermoeidheid. Veel mensen leiden een hectisch leven, waardoor je te weinig rust hebt en je vermoeidheid zich steeds verder zal opbouwen. Door minder gehaast te leven en rustmomenten in te plannen zal je vermoeidheid afnemen. Ongezond eten, een gebrek aan lichamelijke beweging en het drinken van te veel alcohol zijn ook oorzaken van toenemende vermoeidheid.

Mogelijke gevolgen van oververmoeidheid

Wanneer je vermoeidheid zich blijft opstapelen, raakt je lichaam steeds meer uit balans en dit kan ervoor zorgen dat je overspannen raakt oftewel een burn-out krijgt. Dit lijkt vaak plotseling, maar er is een heel proces van opbouwende vermoeidheid aan vooraf gegaan.

Bij een burn-out ben je letterlijk ‘opgebrand’. Je hebt last van concentratieproblemen, vermoeidheid, futloosheid, soms huilbuien en chaotisch denken. Ook zie je overal tegenop. Je hebt wel zin om dingen te gaan doen, maar je hebt er de energie niet voor. Je waarneming van de buitenwereld kan ook verstoord zijn: je kan niet meer goed horen wat mensen om je heen zeggen en pikt niet meer op wat er precies om je heen gebeurt.

Bij overspannenheid komt ook vaak het gevoel van teleurgesteld zijn kijken, want waarom moet het nou net jou overkomen. Dit kan leiden tot depressieve buien en het is belangrijk hier niet in vast te komen zitten. Het kan namelijk iedereen gebeuren en het is ook weer te verhelpen. Denk je dat je overspannen (aan het worden) bent? Ga dan naar de huisarts, die kan je helpen dit op te lossen. 

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Frijters Mind Tuning helpt je van je stress afVermoeidheid of slapeloosheid veroorzaakt kan worden door stress? Doordat je maar blijft piekeren, kom je niet aan slapen toe of slaap je slecht. Met Frijters MindTuning kun je echter in 2 à 3 sessies helemaal van je klachten af zijn.

- advertorial -

Jongere met burn-out Wist je dat?

Een burn-out steeds vaker onder kinderen én jongeren voorkomt? Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de drie kinderen lijdt aan angst en stress. Tien procent kampt met ernstige vermoeidheidsklachten. De oorzaak? De prestatiemaatschappij en enorme sociale druk. Hierdoor zijn er te weinig rustpauzes om even op adem te komen. In het dossier Burn-out bij kinderen en jongeren geven we daarom tips hoe ouders ervoor kunnen zorgen dat hun oogappel niet opgebrand raakt.  

Oververmoeidheid door snurken?

'Wat te doen tegen snurken'- Bekijk het dossierIemand die snurkt lijkt lekker te slapen, maar het kan zijn dat je door snurken juist vermoeider ontwaakt. Licht of matig snurken kan gelukkig gemakkelijk verholpen worden. In het dossier 'Wat te doen tegen snurken' zetten we alle behandelingen voor je op een rijtje. Wel zo handig! Ook voor je partner die wakker ligt van jouw nachtelijke zagende geluiden. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video