Zoeken

Bijwerkingen van medicijnen

Wat zijn bijwerkingen van medicijnen? 

Je spreekt van bijwerkingen als de medicijnen naast de normale werking ook een andere effect hebben, die niet helpen tegen de ziekte waarvoor het gegeven wordt. Het heeft een onbedoeld en niet gewenst effect. De meeste medicijnen die je slikt worden opgenomen in je darmen. Hierna gaan de opgenomen stoffen naar je lever waar ze eventueel verder verwerkt worden. Ten slotte worden de stoffen via het bloed naar je hele lichaam vervoerd. Deze stoffen werken als medicijn door het effect dat zij hebben op specifieke delen in je lichaam. Medicijnen tegen astma werken bijvoorbeeld door je luchtwegen open te zetten. Maar tegelijkertijd kun je door de medicijnen ook last krijgen van een snellere hartslag. In dat geval is er sprake van een bijwerking van medicijnen tegen astma

Oorzaak van bijwerkingen van medicijnen

Medicijnen veroorzaken bijwerkingen, doordat ze niet precies genoeg op één deel in je lichaam werken of omdat er in bepaalde delen van je lichaam te veel medicijn vrijkomt. Omdat medicijnen door je hele lichaam verspreid worden via je bloed, hebben ze ook een effect op delen van je lichaam waar dat niet noodzakelijk is. Bij medicijnen tegen astma treedt bijvoorbeeld een verhoogde hartslag op. Dit komt doordat dezelfde stoffen in het medicijn die je luchtwegen openen, ook een werking hebben op het ritme van je hart. Bijwerkingen komen vaak voor in het maag- en darmstelsel. Bijwerkingen in je maag- en darmstelsel worden veroorzaakt doordat veel stoffen van het medicijn vrijkomen in je maag en darmen. Medicijnen kunnen soms het slijmvlies van je maag en darmen irriteren. 

Symptomen van bijwerkingen van medicijnen

De symptomen en klachten die je kunt krijgen van bijwerkingen bij medicatie zijn zeer divers. Door het grote aantal medicijnen en de vele manieren waarop zij in je lichaam werken, kunnen ze verschillende soorten klachten geven. Als je huisarts je een medicijn voorschrijft, moet hij in ieder geval uitleg geven over bijwerkingen bij de medicijnen. Je kan hem altijd vragen naar mogelijke bijwerkingen. Indien je een medicijn bij de drogist of apotheek haalt, kun je aan de medewerkers vragen naar eventuele bijwerkingen.

Een paar veel voorkomende bijwerkingen van medicijnen zijn:

Vaak is het moeilijk om te achterhalen of jouw klacht veroorzaakt wordt door een bijwerking. Het goed doorlezen van de bijsluiter kan je hierbij helpen. Als je hier niet uitkomt is het verstandig naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan bepalen of jouw klachten door het medicijn worden veroorzaakt. 

Er zijn ook ernstige bijwerkingen. De kans op ernstige bijwerkingen is bij de meeste medicijnen gelukkig zeer klein. Wanneer de kans op ernstige bijwerkingen te groot is, komen medicijnen niet op de markt.

Deze tekst is goedgekeurd door P. Schipper, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Dossier van huisarts veranderenNederlanders over het algemeen heel tevreden zijn over de zorgverlening in de apotheek en apotheken gemiddeld een 8,2 geven? Hierdoor blijven ze vaak een levenlang bij dezelfde apotheek. De meest voorkomende reden om van apotheek te veranderen is dan ook een verhuizing. Maar hoe wissel je eigenlijk van apotheek? Moet je daar je huisarts van op de hoogte te stellen? En je zorgverzekeraar? Lees hier meer over in het dossier Veranderen van huisarts.

Wist je dat?

Dossier Vergoeding medicijnenBijna alle medicijnen  vergoed worden uit de basisverzekering? Maar wat betekent dan het preferentiebeleid en hoe werkt dat? En wie bepaalt eigenlijk wat er vergoed wordt? Dat en meer lees je in het dossier Vergoeding medicijnen. Ook komt aan bod wat het inhoudt als de verpakking van je gebruikelijke medicijn er opeens anders uitziet. 

Over bijwerkingen van medicijnen
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video