Zoeken

Hart- en vaatziekten

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor alle aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten. Het is dan ook een heel uitgebreid onderwerp. Deze uitleg zal daarom niet tot in de details gaan. Als je meer wilt weten, kun je op een aandoening klikken.

Hart- en vaatziekten behoren in Nederland tot de belangrijkste doodsoorzaken, zowel bij mannen als bij vrouwen. Eén op de drie Nederlanders sterft als gevolg van een hart- of vaatziekte. Grofweg kun je hart- en vaatziekten opdelen in vier categorieën.

Oorzaken van hart- en vaatziekten

De oorzaak van hart- en vaatziekten is afhankelijk van de aandoening die je hebt. Kijk daarom bij de aandoening zelf om meer te lezen over de oorzaken.

Er zijn wel enkele risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verhogen. Deze risicofactoren hebben voornamelijk te maken met aandoeningen die vallen onder de categorie ‘vernauwing of blokkering van de bloedvaten’:

Symptomen van hart- en vaatziekten

De symptomen van hart- en vaatziekten zijn sterk afhankelijk van de ziekte waar je mee te maken hebt. Je kunt op de pagina van de aandoening zelf zien welke symptomen bij een specifieke aandoening horen. 

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

PrescanJe het beste een uitgebreid hartonderzoek kunt laten uitvoeren om erachter te komen hoe het hart functioneert? Bij Prescan wordt je hart uitgebreid onderzocht door middel van een ECG bij rust en inspanning. Daarnaast krijg je een echocardiografie waarmee het functioneren van je hartkleppen, hartpompfunctie en hartkamers gecontroleerd wordt. Het onderzoek is zowel preventief als bij klachten aan te bevelen. Wil je meer informatie over het onderzoek of direct een afspraak maken? Ga naar de website van Prescan of bel met 074 – 255 9 255.

- advertorial -

Wist je dat?

Prostop- stoppen met roken door lasertherapieEr een speciale lasertherapie ontwikkeld is om te stoppen met roken? Deze therapie is ontwikkeld door ProStop en gebaseerd op acupunctuur. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat deze therapie de kans om definitief met roken te stoppen aanzienlijk groter maakt. Lees meer over deze lasertherapie!

- advertorial -

Vragen over mantelzorg?

Zorgadviseurs MenzisBen je mantelzorger en heb je vragen over zorgverlof of bepaalde regelingen voor mantelzorgers? Blijf er dan niet mee lopen en stel je vraag in de vraag- en antwoordrubriek Mantelzorg. De Zorgadviseurs van Menzis staan klaar om je vragen over mantelzorg te beantwoorden. Stel ook je vraag >>

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video