Zoeken

Astma

(Asthma bronchiale)

Wat is astma?

Astma is een chronische aandoening van de longen. Het woord ‘astma’ komt uit het Grieks en betekent ‘gehijg’ of ‘gepiep’. Bij astma zijn je longen zeer gevoelig en vaak geïrriteerd. Tijdens een astma-aanval worden je luchtwegen nauwer waardoor je moeite krijgt met ademhalen. In Nederland hebben ruim een half miljoen mensen astma. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van astma is. Wel is bekend dat erfelijkheid een rol speelt. Als één van de ouders astma of een allergie heeft, is er 50% kans dat het kind astma krijgt. Ook kinderen die te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hadden, hebben een grotere kans op het krijgen van astma. Je kunt als kind al astma krijgen of het pas op latere leeftijd ontwikkelen. Vaak komt astma voor in combinatie met een allergie.

Astma is iets anders dan COPD. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Oorzaak van astma

Bij astma zijn je longen continu een klein beetje ontstoken. Bij een astma aanval wordt deze ontsteking plotseling heftiger. De spiertjes rondom je luchtwegen trekken samen, de wand van de luchtwegen wordt dikker en gaat meer slijm produceren. Hierdoor worden je luchtwegen veel nauwer. Deze plotselinge vernauwing wordt veroorzaakt door prikkelende stoffen die in je longen terecht komen. Welke stoffen een astma aanval kunnen uitlokken verschilt van persoon tot persoon. Enkele voorbeelden van prikkelende stoffen zijn:

 • Huisstofmijt.
 • Haren of huidschilfers van (huis)dieren.
 • Stuifmeel of pollen.

Daarnaast zijn er prikkels waar gezonde mensen ook last van kunnen hebben, maar waar je als astma patiënt veel heftiger op reageert. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Rook.
 • De lucht van schoonmaakmiddelen.
 • Koude lucht.
 • Mist of regen.

Symptomen van astma

Enkele kenmerken van astma zijn:

 • Benauwdheid. Doordat je luchtwegen nauwer worden, krijg je minder gemakkelijk lucht binnen.
 • Hoesten. Als je astma hebt, maken je luchtwegen veel slijm aan. Dit slijm probeert je lichaam te verwijderen door te hoesten.
 • Piepend ademhalen.
 • Kortademigheid.
 • Vermoeidheid. Omdat je maar weinig lucht hebt, heb je ook minder energie.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Test je kennis over mondgezondheid! Test je kennis over mondgezondheid!

Heb je enig idee? Je staat er  niet bij stil, maar je mond is enorm belangrijk. Je praat, eet, lacht, zingt en zoent met je mond. Maar dat niet alleen, want wist je dat de tandarts of mondhygiënist op de hoogte moet zijn van je medicijngebruik?  Doordat sommige medicijnen bijwerkingen kunnen hebben in de mond, is het soms nodig de behandeling aan te passen aan gebruikte medicijnen

Weet jij hoe belangrijk de gezondheid van jouw mond is? Doe de test!

Wist je dat?

Astma pocket van LongfondsEr in Nederland ruim een half miljoen mensen zijn met astma? Dat 300.000 mensen rondlopen met COPD, zonder dat ze dat zelf weten? Dat roken de voornaamste oorzaak is van COPD? Dat er nagellakremover en rattengif in een sigaret zit? Deze en meer weetjes en tips vind je in de handige pockets over astma en COPD. Je kunt deze gratis bestellen in de webwinkel van het Longfonds

- advertorial -

Wist je dat?

AstmakidsHet voor kinderen erg belangrijk is dat zij zelf weten hoe ze het beste met hun astma om kunnen gaan in dagelijkse situaties? Thuis, op school, bij het sporten of op vakantie. Astmakids.nl helpt hen hierbij. Het is een interactieve website voor kinderen van 8-11 jaar. Ze testen hun eigen kennis in quizjes en leren van andere kinderen in leuke filmpjes. Verder staat op astmakids.nl ook informatie en filmpjes voor een spreekbeurt. En natuurlijk is er ook informatie te vinden voor u als ouder van een kind met astma.

- advertorial -

Een verpleegster die zich bezig houdt met zorgbemiddeling Wist je dat?

Jaarlijks ongeveer 87.500 mensen de diagnose astma krijgen? Heb jij deze diagnose ook net gekregen? Maar wil je weten welke medicatie er nog meer is, naast die wat je arts je voorschrijft? Of wil je überhaupt een second opinion over de voorgestelde behandeling? Leg dit dan voor aan de persoonlijke Zorgbemiddelaars van Zilveren Kruis. Zij regelen een second opinion bij Best Doctors, een netwerk van de beste medisch specialisten wereldwijd.

Neem contact op met de Zorgbemiddelaar voor een internationale second opinion via Best Doctors! 

Advertisement

- advertorial -

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video