Astma is blijvend. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van astma is. Wel is bekend dat erfelijkheid een rol speelt. Als één van de ouders astma of een allergie heeft, zoals een huisstofmijt allergie of pollenallergie, is er 50% kans dat het kind astma krijgt. Ook kinderen die te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hadden, hebben een grotere kans op het krijgen van astma. Bij de geboorte is het lastig om astma te herkennen.
Bij astma zijn je longen continu een klein beetje ontstoken. Welke stoffen een astma-aanval kunnen uitlokken, verschilt per persoon. Enkele voorbeelden van prikkelende stoffen zijn huisstofmijt, huidschilfers van (huis)dieren en pollen.
Daarnaast zijn er prikkels waar mensen zonder astma ook last van kunnen hebben, maar waar je als astmapatiënt veel heftiger op reageert. Voorbeelden hiervan zijn:
- Rook.
- De lucht van schoonmaakmiddelen.
- Koude lucht.
- Mist of regen.
Beroepsastma
Er zijn ook een aantal beroepen waarbij je een verhoogd risico loopt op astma. In dat geval spreken we van beroepsastma. In de volgende sectoren heb je een verhoogde kans op astma:
- De gezondheidszorg.
- De broodbakkersindustrie. Vooral de deegmakers die werken met tarwemeel en alfa-amylase, een product dat de gisting versnelt, hebben kans op een vernauwing van de luchtwegen.
- De plastic- en kunststofverwerkende industrie. Vooral bij stoffen, zoals di-isocyanaten, die worden gebruikt bij de productie van onder andere schuimrubber, plastic, verfproducten en kleefstoffen.
- Onderzoeksinstituten waar met laboratoriumdieren wordt gewerkt. In de huid of de urine van ratten, muizen, cavia’s en konijnen zitten eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken.
De symptomen bij beroepsastma zijn gelijk aan die van ‘gewone’ astma.