Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Floaten: wat vind jij van deze ontspanningsmethode?

Wat is lekkerder dan je totaal te ontspannen na een drukke werkdag of een stressweek? Die totale ontspanning vind je tegenwoordig in de zogeheten floatcabine: een geluid- en lichtloze tank met zoutwater waar je op blijft drijven. 

De tank wordt afgesloten en jij kunt je heerlijk ontspannen. Floaten klinkt veel mensen niet echt bekend in de oren. Drijven zegt misschien meer. Floaten is eigenlijk drijven op je eigen Dode Zee. Het wordt ook wel een REST-techniek genoemd: een Restricted Environmental Stimulation Technique. Eind jaren veertig is deze relaxtechniek bedacht door een Amerikaanse neurofysioloog om alle zintuiglijke stimuli uit te schakelen en je volledig te ontspannen.

Heb jij wel eens gefloat? Heb je er baat bij gehad? Of vond je het helemaal niets?

Reacties

 • Rob

  01 december 2018 19:13

  Na de enthousiaste verhalen van m'n dochter heb ik het deze week ook voor het eerst gedaan. Op haar advies ben ik "ervoor gegaan", dus direct klep dicht, muziek uit en licht uit. Wat een ervaring ..... je hoort niets, je ziet niets en je voelt alleen het kloppen van je hart. Ik had een sessie van een uur en ging er in met 'ik zie wel of ik het vol hou' maar ik had er nog wel even in willen blijven. De volgende dag een ontspannen gevoel, wat ik zelden eerder had meegemaakt. ik ga zeker vaker ...

  • Lindav

   14 maart 2016 07:33

   Floaten in Gelderland, Arnhem, of omgeving Utrecht, wie weet een locatie?

   • Janneke

    17 februari 2016 18:58

    In Delfgauw gefloat, heerlijk ontspannen, al is het wel lastig om aan de rust toe te geven voor een stresskippie.

    • Albert

     28 januari 2014 09:51

     Ja Samira, dit is nu typische een geval van ondervoeding in een land waar men denkt dat men gezond leeft. Jij hebt tenminste nog examen gedaan, ik zelf ben zover nooit gekomen vanwege de zelfde klachten. Totdat ik jaren later een artikel las in een tijdschrift over dit fenomeen, en las dat het een chronisch gebrek aan mineralen was, vooral magnesium aspartaat. Ik ben toen supplementen gaan gebruiken bij de maaltijd, na ongeveer een half jaar merkte ik dat ik heel rustig werd, dingen waar ik vroeger als een berg tegen opzag gingen nu vanzelf. Ik ben ook terug geaan naar school. Het leren ging toen eigenlijk vanzelf. Ik heb mijn middenstandsdiploma gehaald, mijn sportmassage diploma, mijn voetreflex certificaat. Nu ben ik bezig met drogisterij en daarna begin ik met orthomoleculaire voedingsleer, en dat allemaal na wat extra vitamine en mineralen. Lees het boek eens "voeding veroudering en dementie dan krijg je inzicht in waar deze voedingsmaatschappij mee bezig is.
     Albert.

     • S (19)

      28 januari 2014 09:51

      Hai Samira,
      Ik heb ongeveer hetzelfde gehad als jij. Een paar vriendinnen wisten hoe onzeker en angstig ik was en hebben me geholpen door me gewoon mee te slepen. Ik heb ook pilletjes geslikt. Homeopathisch, dus zonder bijwerkingen en geheel ongevaarlijk, speciaal voor onrust, stress of examenvrees. Je kan ze gewoon bij de etos ofzo halen.
      Verder bestaan er natuurlijk faalangstcursussen, hebben leraren vast wel tips en kan je ontspanningsoefeningen doen.
      Succes! ;-)

      • Docent (30)

       28 januari 2014 09:51

       Hoi Samira,
       Ik herken het wel een beetje uit de tijd dat ik zelf op de middelbare school zat en examen moest doen. Mijn ervaring met valeriaan is dat ik niet de indruk had dat het verslavend is, ik heb ook geen last gehad van bijverschijnselen, maar ik heb tegelijkertijd ook niet echt gemerkt dat ik er rustiger en minder nerveus van werd.
       Ik denk dat er twee dingen mis zijn met het onderwijs in Nederland. Ten eerste zijn er nog steeds docenten die de indruk wekken dat een proefwerk of een examen een manier is om de leerling onderuit te halen. Dat mag het niet zijn en wat een examen betreft is dat ook niet zo. Het is zuiver een (overigens niet zo goede) manier om te testen wat iemand van de stof heeft opgepikt. Ten tweede vind ik de waarde van een diploma zwaar overschat. Een aantal vervolgstudies vraagt welliswaar het bezit van een diploma om de studie te mogen volgen, maar in het algemeen heb ik gemerkt dat met name werkgevers meer geinteresseerd zijn in vaardigheden en denkvermogen dat in het bezit van een diploma. En nu is het gekke dat als je dit goed beseft, dat het opeens makkelijker wordt om dat diploma te halen. Ik wens je dan ook vooral veel succes in je verdere loopbaan.

       • Renske Boltendal

        28 januari 2014 09:51

        Voor examenvrees of vrees in andere acute situaties, kun je het beste Rescue Remedie van Dr Edward Bach gaan gebruiken. Dit werkt niet versuffend, maar neemt wel de spanning weg. Ga hiervoor naar een Bach-therapeute of vraag ernaar bij de drogist. Sterkte gewenst.

        • marieke

         28 januari 2014 09:51

         He hoi Samira,
         Ik heb precies hetzelfde gehad in mijn schoolperiode. Maar niet alleen toen, later ook bij alle andere dingen waarbij ik onder druk moest presteren. Wat je het beste kunt proberen te doen is als je merkt dat het je denken buiten de examens om negatief gaat beinvloeden je een vorm van afleiding gaat zoeken. Dat is voor iedereen verschillend, ik ben bijvoorbeeld gaan salsadansen. Als ik erg gespannen ben ergens voor ga ik wat vaker naar dansles. Zoek een uitlaatklep. Kijk, je moet maar zo denken, als je helemaal geen spanning zou voelen was het ook niet goed maar het moet jou niet onder controle krijgen ipv andersom. Een middeltje dat heel erg goed werkt, het is niet homeopatisch, dus je moet ervoor even naar je huisarts, is propranolol. Dat geven ze ook in een hele lage dosering aan acteurs met plankenkoorts. Het heeft mij heel erg goed geholpen en ik werd er wat rustiger van maar niet suf. Wat dit pilletje feitelijk doet is je hartslag verlagen. Erge aanrader. En naar een hogeschool gaan gaat lukken hoor. Mijn zusje bijv heeft extreme faalangst maar doet nu zelfs vanuit HBO een universitaire studie. Het aller-aller-aller belangrijkste is dat je nooit het vertrouwen in jezelf verliest.
         Samira, ik wens jou heel veel succes en sterkte toe en ik hoop dat je een leuke studie gaat volgen. Het lukt, zul je zelf zien.

         • Wil

          01 juli 2013 12:28

          Weet iemand een verzekeraar die het vergoedt? Zelf heb ik reuma, maar ik mag hier niets anders voor slikken als paracetamol. Door te floaten voel ik me veel beter, maar het is zo duur dat ik dat niet kan betalen. Als iemand iets weet, ik houd me aanbevolen.

          • Janneke

           17 februari 2016 18:56

           Het wordt nog niet vergoed, maar bij reumatische klachten geven ze soms korting. Wel kan je zelf thuis epsomzout gebruiken voor een voetbad of ligbad en inwendig kan je een magnesiumpreparaat gebruiken. Daarbij goed voor jezelf zorgen middels voeding.

          • elf

           24 augustus 2012 13:48

           Waar kun je floaten in Amersfoort?

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl