Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Opvoedcursus verplicht voor alle ouders?

Als je wilt autorijden moet je een rijbewijs halen en voor bijna elke baan heb je een diploma nodig. Maar kinderen krijgen kan iedereen, en om ze op te voeden is geen papiertje of ervaring vereist.

Toch is het op een verantwoorde manier grootbrengen van een kind niet altijd even makkelijk. Wat doe je bijvoorbeeld als je kind niet wil eten? Of 's nachts alleen maar bij jou in bed wil slapen en niet in zijn eigen bed? Hoe ga je om met een puber die het bloed onder te nagels vandaan haalt? Is een 'opvoedkundige tik' toegestaan of is slaan altijd fout?

Er gaan stemmen op om een verplichte opvoedcursus in te voeren, zodat ouders beter voorbereid zijn op de opvoeding van hun kind. Dit zou kindermishandeling kunnen voorkomen. Wat denk jij? Moet zo'n verplichte cursus ingevoerd worden? En zou het helpen? 

Reacties

 • Frederike

  30 mei 2018 13:04

  In Amsterdam-Oost is een opvoedpoli gevestigd en ik geloof dat ze echt een grote aanloop hebben. Als ik hoor wat voor uitdagingen ouders hebben, hier op het schoolplein bij onze oudste, dan denk ik dat een cursusje geen kwaad kan.

  • Jos Aalders

   23 januari 2017 07:55

   https://www.linkedin.com/pulse/nog-steeds-groot-voorstandervoor-opvoedcursus-jos-aalders

   • Monique Willems

    18 november 2016 09:52

    Ooit een vader bij Jack Spijkerman in show gezien die zijn kind strafte met sambal in oog, Jack lachte. Deze doelgroep bereik je niet obv vrijheid en -willigheid. Nv legt het het strategisch gezien, in de week. Het is omwille van de niet gevraagden, uit jeugdzorg, ggz, tbs, gevangenen een noodkreet. Help je maatschappij, voorkom vandalisme, dood en significant verkrachting en incest door een 3 daagse workshop met verwijzing naar intervisie in wijk moedergroepen tzt, en vadergroepen (in Groningen althans). Supervisie als sph nog es nodig blijkt, en internet opties. See monkey, do monkey is te hulpvraag mijdend en eigenwijs. Mede ingefluistert door zweefteef gehalte v natuurbakfiets fam doorsnee. Klaas bruinsma kon bovenwereld helpen, mss Holleeder, en Saddam hoesein ook. Breinen gaan kapot. Reptiel overgroei met verkilling limbisch brein vermogen.

    Bewijs minuut 17-25.
    Gods are the dj's. Rhcp we believe. Freia dag. Moeten ze die maar niet uit Genesis 1 lullen. Paragraaf 26 ons, 27 en 28 hij. En mallejagi laatste blz onder haar vleugels..... Beetje sneaky Theo politiek. Freia is meer vd geopolitiek...

    http://www.npo.nl/breingeheim/10-05-2011/POW_00375764

    • Esther

     28 januari 2014 10:52

     Tja, het is maar wat je roddelen noemt natuurlijk. Iets over een ander zeggen waar hij niet bij is, is toch nog niet meteen roddelen? Persoonlijk denk ik dat het logisch is, dat je dingen wat anders verwoordt als degene er niet bij is. En wat ze dan over jou zullen zeggen, ach, daar moet je je maar niet druk om maken...

     • Teun

      28 januari 2014 10:52

      Ook bij mijn werk wordt veel over collega's gepraat. Vaak wordt het niet verkeerd bedoeld en hebben collega's niet in de gaten dat je hiermee anderen pijn doet. Binnen ons team wordt nu met feedback geven en krijgen geoefend. Hopelijk wordt hierdoor geleerd, dat je op de juiste plaats kritiek moet geven.

      • Lieneke

       28 januari 2014 10:52

       Ik zit op een afdeling met 40 mensen, meerendeel vrouwen, en omdat wij elkaar resecteren gebeurt dit gelukig niet.

       • Annie

        28 januari 2014 10:52

        Het verhaal komt me erg bekend voor. Ook ik ben gegaan van een 1 mans job naar het werken in teamverband. Het roddelen stoort mij ook mateloos en als ik merk als ik er iets van zeg wordt ik de verder dag genegeerd. Ook het hebben van sociale contacten buiten het werk om ervaar ik als niet nodig. Daar mijn collega's dit wel nodig vinden om elkaar na werktijd veelvuldig te zien weet ik zeker dat ik daarom ook een onderwerp van hun roddels ben. Ik heb het overigens prima naar mijn zin en we lachen dan ook erg veel, alleen het roddelen zodra er iemand weg is stoort me mateloos.

        • 28 januari 2014 10:52

         Waarschijnlijk voel je achteraf wel of jouw bijdrage aan de roddel goed of niet-goed was. Als je je hierin verdiept, zal je op tijd gaan herkennen waar je moet zwijgen of waar je kan spreken. Kritiek achter iemands rug is bijvoorbeeld duidelijk over de grens. Kritiek is goed als je het aan de persoon zelf geeft, op een niet-geëmotioneerde manier. Kritiek achter iemands rug doet die persoon alleen maar kwaad, er is dan geen kans dat hij/zij zich kan verbeteren.

         • Dannydbr

          04 oktober 2012 17:32

          Ik heb een vraag, maar ik weet niet waar ik hem moet stellen, dus vraag ik het maar hier. Als mijn dochter van 9 maanden naar dvd van K3 het droombed kijkt is ze helemaal in trance. Bij andere dvd's is ze dat niet. Is dat normaal en kunnen kinderen van 9 maanden daar onder indruk van zijn? Of wordt mijn dochter gebrainwasht?

          • van seeters

           07 februari 2012 14:47


           Op scholen leren we alles over Napoleon maar niets over onze geest, emoties, lichaam, communicaties. We kunnen een opvoedcursus op scholen toch ook op spelenderwijs invoeren? Het behoedt later voor irritatie, onwetendheid, verzekeringen, stress, ziekte, geld, maatschappelijke problemen. De rekentafeltjes leerden we ook van buiten, gewoon praktisch toch?

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -