Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Moet er door scholen meer worden gedaan om pesten tegen te gaan?

Het probleem is zo oud als de wereld: kinderen die elkaar plagen op school. Overal zijn er pestkoppen en die vinden altijd wel een pispaaltje. Dat hoort bij het opgroeien en hoeft niet altijd erg te zijn. Het wordt wat anders als een kind structureel buiten de groep gesloten wordt, bang wordt om naar school te gaan of als de schoolprestaties eronder lijden. 

Vind jij het een taak van de school om pesterijen te signaleren en bespreekbaar te maken? Hoe zouden ze dat volgens jou moeten doen? Zou het een verplichte taak van de school moeten zijn? En wat vind je van de situatie waarin ouders smartengeld eisen wegens de emotionele schade die hun kind heeft opgelopen door pesten op school?

Reacties

 • Co

  05 september 2014 19:06

  Absoluut moeten scholen dat doen. Niet wijzen naar degene die gepest wordt en zeggen anderen kunnen er ook tegen, maar effectief optreden!! Scholen moeten het serieus nemen. De gevolgen van pesten zijn verschrikkelijk!

  • N

   04 september 2014 23:47

   Ik vind het een taak van de school pestgedrag te signaleren en bespreekbaar te maken. Pesten is vooral een groepsprobleem. Het programma van de Vreedzame School is een mooi preventief programma ter voorkoming van ernstig pestgedrag.

   • Har

    04 september 2014 13:27

    Zeer zeker vind ik dat nodig, op de een of andere manier kunnen scholen geen toezicht houden op druks en pesterijen. Dat moet hoog nodig veranderen, desnoods met de wet als ondersteuning.

    • Boopie

     03 september 2014 13:55

     Er kan niet genoeg aandacht aan besteed worden naar mijn mening!

     • Fleuur

      27 februari 2014 14:52

      ik ga mijn betoog over de volgende stelling geven: basisscholen zijn verplicht een pestprotocol te hebben..Graag hoor ik hier jullie mening over. Voor- en tegenargumenten zijn van harte welkom!

      • ronny

       15 november 2013 15:39

       Aan pesten moet zeker iets aan gedaan worden, dit is nooit goed te praten. Mijn opleidingsniveau is enorm verpest en ik heb niet geleerd wat ik moest leren op school. Ik was alleen maar aan het overleven, de rest was bijzaak. Ik ben nu zelf 33 jaar, dit heeft op mijn basisschool afgespeeld, jaren geleden. Omdat ik op de basisschool niet behoorlijk les kreeg en zo gepest ben, ben ik op het MBO uitgekomen. Dat is enorme onhestelbare, niet-inhaalbare schade! Hier zijn naar mijn mening de leerkrachten voor aansprakelijk, die zien alles. Psychisch ben ik vernield en ondervind nog elke dag last hiervan. Hier heb momenteel nog steeds hulp voor.

       Pesten is een enorm ernstig probleem. Dat nu nog steeds onnodig veel en veel te vaak voorkomt!

       • inka

        16 augustus 2012 00:36

        Hier een bezorgde moeder, mijn dochter van elf jaar werd het hele vorige schooljaar gepest door een aantal jongens in de klas, waarvan 1 de aanstichter is en waar mijn dochter ook bang van is. School zegt dat het geen pesten is maar plagen en doet er niet echt veel aan, vind ik.
        Mijn dochter zit op een school voor speciaal basisonderwijs, volgende week begint de school weer, maar mijn dochter krijgt nu al de zenuwen. Wat kan ik doen, behalve naar een andere school, want we hebben hier maar één school voor speciaal onderwijs.

        • hans

         18 mei 2011 01:38

         Ja ze moeten veel meer doen, bijvoorbeeld zouden de scholen samen moet werken met elkaar om ook het pesten buiten schooltijd tegen te gaan.
         Waar ik woon (kruiningen)is het zelf zo erg dat sommige leerlingen van de ene school leuk vindt om de zwakkere van een andere school te pesten omdat ze niet bij hun school horen.
         Ook is het hier zelfs bij de avondvierdaagse zo dat de scholen apart lopen,en niet gezamenlijk.
         Ik dacht toch echt dat dit een evenement moet zijn voor iedereen een gezellige avondwandeling samen, en niet een strijd om de scholen apart te laten lopen.
         Zelfs de gemeente doet hier niks aan.
         Mijn mening is als niet gaan samen werken dat het steeds erger gaat worden.
         Het respect van de kinderen wordt steeds minder naar de volwassenen toe je wordt tegenwoordig gewoon uitgelachen als je er wat van zegt

         • priscilla

          10 mei 2011 13:58

          ja want op mijn school doen ze er niks aan

          • basis-vikna

           02 augustus 2010 20:33

           Внимание! Предлагаем скидку 23% до конца лета на металлопластиковые окна, двери, балконы из профиля немецкой фирмы VEKA. 38 044 3325485, 2232407,

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -