Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Lukt het jou om je jonge kinderen aan het tanden poetsen te krijgen? 

Bij het doorbreken van de eerste tandjes moet je eigenlijk al beginnen met tandenpoetsen. Voor kinderen van 0 tot 1 jaar is één keer per dag poetsen voldoende. Kinderen vanaf 2 jaar moeten twee keer per dag poetsen. 

Fluortabletjes zijn in principe niet nodig, omdat peutertandpasta tegenwoordig een hogere concentratie fluor bevat. Dat moet je blijven gebruiken totdat het kind 5 jaar oud is. Alleen kinderen met een slecht gebit moeten fluortabletten slikken, maar uitsluitend op advies van de tandarts. 

Deze richtlijnen daargelaten, valt het niet altijd mee om kleine kinderen aan het poetsen te krijgen. Ze zien de noodzaak er (nog) niet van in en vinden het vaak een vervelende handeling.

Lukt het jou om de klein(tj)e(s) aan het poetsen te krijgen? Zo ja, hoe doe je dat? En zie je erop toe dat het poetsen regelmatig en zorgvuldig gebeurt?

Reacties

 • Trotse papa

  27 juni 2016 07:31

  Nou, het is hier een ramp. Van de tien keer gaat het twee keer zonder gevecht, de andere acht is het schreeuwen bij zowel mama als papa. Ik heb van alles geprobeerd, van elektrisch tot aan zelf favorieten laten poetsen, maar dan is het de tandpasta opzuigen (kind van bijna 2,5).

  • Ramon

   26 augustus 2015 22:26

   Het is een ramp, haha drie dagen gaat het weer goed, maar beneden voor de tv kijken ze Jim Jam en ik krijg geen kick. We gaan een vingerhoedje proberen in plaats van de tandenborstel, als dit niet meer lukt.

   • Marieke

    10 maart 2013 22:50

    Wat hier al meer dan een jaar goed werkt: een leeuw/tijger nadoen zodat de mond open gaat(whaaaaaaaaa) en een paard voor de voortanden(ieieieieiehhhh). Eerst even zelf poetsen vindt ze ook leuk. En als ze niet willen: gewoon even stevig in de houdgreep en vlot poetsen. Dan maar een beetje huilen (dan hebben ze ook meteen hun mond open), want een goed gebit is veel waard. Mijn dochter is nu net twee, maar de tweede keer poetsen moet nog even in het ochtendritueel komen...

    • Paul

     28 januari 2012 15:41


     Mijn zoontje van 8 wil nog steeds het liefst met de tandpasta van zijn jongere zusje poetsen omdat hij tandpasta voor ouder dan 5 jaar te scherp vindt. Voordat ik tig verschillende merken uit moet proberen wil ik graag advies van een andere ouder wat een minder scherpe pasta is voor zijn leeftijd.

     • Sil

      27 november 2011 23:21

      mijn dochter is 14 maanden en vindt het ook maar niets om die tanden te poetsen. Ik had een gesprek met de tandarts en die vertelde me dat hij bij kinderen nog nooit gaatjes in de eerste tandjes vooraan heeft moeten vullen, maar wel opletten eenmaal de kiezen er zijn. Die moeten echt wel worden gepoetst! Ik weet niet of hij gelijk heeft, hoop het wel.

      • Cha

       23 februari 2011 14:16

       Zooo herkenbaar allemaal! Mijn zoontje wil wel zijn ondertanden gepoetst hebben, maar ik mag absoluut niet aan zijn boventanden zitten. Hij is nu 14maanden en heeft nog maar 4 tanden onder en boven.
       Boven is een gevecht. Nu weet ik van een vriendin van mij die tandartsassistente is dat ik zijn boventanden alleen maar hoef in te smeren met tandpasta en dat de tandpasta zijn werk doet.
       Nu zijn we er achter gekomen dat hij de elektrische tandenborstel van ons prachtig vind en dat wil hij wel. Alleen..... weet ik dus niet of dat al mag. Want de elek.kindertandenborstels zijn pas vanaf 3 jaar... Weet iemand daar wat vanaf?

       • yvonne

        26 september 2010 00:22

        myn zoontje van 12 maanden lukt het nieom tepoetesen en al helemaal nie met peuter tandpasta hoe moet ik dataan pakken

        • lindsay

         21 juli 2010 23:24

         ik heb een zoontje van bijna 3
         een ramp voor zijn tanden te poetsen alles al geprobeerd zelfs een electrische tanden borstel werkt niet heeft er iemand een goeie tip voor ons want wil echt wel da hij zijn tanden poetst ikzelf had al heel snel last van gaatjes daarom wil ik echt wel da hij da doet stel da hij ook zo een gevoelig gebit heeft of da van mij

         • kip

          19 juni 2009 00:03

          wat een leuke ideeen allemaal! Ik ga er morgen mee starten en pak allerlei ideeen van hierboven. Eerst naar de winkel om samen met mijn dochter een tandenborstel en tandpasta te kopen voor haar en haar kleine zusje. Daarna samen poetsen, en misschien tijdens het poetsen een schreeuw wedstrijd of aaah ooh hihihi zingen. Zusje van 10 maanden krijgt een tandenborstel cadeau in plaats van een bijtring! En als ze dan nog niet leuk vinden....dan houden baba en mama vol want we beschermen jullie tegen gaatjes. Je zult ons later dankbaar zijn : )

          Iedereen bedankt voor de handige tips, het gaat ons zeker lukken om de tandjes wit te houden!

          • Mama

           05 maart 2009 10:37

           Ik heb een dochtertje van 2 jaar en het tandenpoesten is met haar geen probleem. Ze heeft het altijd erg interresant gevonden.
           Ik liet haar in het begin wat spelen met de tandenborstel zodat ze er eigen mee kon worden. Misschien dat dat meegeholpen heeft.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -