Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Let jij op wat je kind eet?

Uit een wereldwijd onderzoek naar de verschillen in eetgewoontes onder jongeren is gebleken dat Nederlandse jongeren bewust, maar ongezond eten. 

Jongeren gedragen zich steeds meer individualistisch en eten vooral wat ze lekker vinden. Dit beeld is het duidelijkst bij jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar. Er is ook een duidelijk verschil in eetgewoonten tussen jongens en meisjes.

Zo geven meisjes de voorkeur aan voeding die te weinig calorieën bevat. Meisjes hebben meer de behoefte om efficiënt te eten. Ze eten minder dan jongens en hebben minder waardering voor smaak. Daar komt bij dat ze minder de tijd nemen om een maaltijd te nuttigen. Wat groente, fruit en zuivelproducten betreft eten meisjes twee maal zoveel als jongens.

Jongens daarentegen kiezen massaal voor pizza en vlees. Ze hechten meer belang aan voedsel en smaak dan meisjes. Ze geven meer geld uit aan eten en eten ongezonder dan de andere sekse: drie keer zoveel vlees en pasta's. Bij pizza's en warme gerechten zijn de verschillen nog groter, namelijk vier en vijf keer zoveel als meisjes. Jongens krijgen aanmerkelijk meer calorieën binnen.

Let jij op wat je zoon of dochter eet? Probeer je zo bewust mogelijk voor hem of haar te koken? Of vind je dat ze moeten eten wat ze lekker vinden?

Reacties

 • Willemien

  17 december 2009 12:48

  Ik vind dat een kind best wat lekkers mag.. Kom op zeg we leven bijna in 2010! Ik kan me er boos over maken dat sommige ouders hun kind nog geen snoepje geven. Ik ben clown van beroep. Ik kom regelmatig ouders tegen die hun kinderen bij mij wegtrekken, zodat ze niet geschminkt worden of een ballonfiguur krijgen (gratis!) omdat de ouders geen tijd of zin in extra werk (afschminken) hebben.. Een kind is een kind! Gun ze wat! Niet te veel maar een beetje genieten mag best! Opletten, maar kind laten zijn!

  • Monique

   24 februari 2009 20:15

   Ja natuurlijk let ik op wat mijn kinderen eten.
   Mijn zoon van 6 eet iedere morgen een Herbalife shake met yoghurt. Geen dag slaat hij over. Fijn voor mij want alle vitamines heeft hij binnen. Verder fruit mee naar school, lunch 2 of 4 boterhammen, uit school een koekje en een snoepje en \'s avonds een goede warme kleurrijke warme maaltijd. Hij is nooit ziek.
   Mijn dochter van 11 lust de shake\'s niet en eet dus \'s ochtends brood, fruit, 2- 4 boterhammen met rauwkost, fruit, koekje, snoepje en ook een goede warme maaltijd.
   Is altijd moe zwak of niet lekker, slaapt erg onrustig.
   Ik vind het super zo\'n shake. Voor meer persoonlijke informatie mag je me mailen:
   gezonde-energie@home.nl

   • Carmen

    16 september 2008 23:46

    Mijn zoon van 8 jaar eet bijna alles zowel gezonde als ongezonde dingen. Of het nu frites zijn spinazie, boerenkool, mosselen of geperst fruitsap, hij eet echt bijna alles!
    Heerlijk is dat om zo'n kind te hebben dat alles eet! Terwijl hij met 1 jaar notabene aan een malrotatie van een darmlis is geopereerd. Tot 1 jaar spuugde hij bijna alles uit omdat hij een vernauwing had, om wanhopig van te worden! Voordat hij geopereerd was kreeg hij 3x2 medicijnen per dag. één om het maagzuur te neutraliseren, ""n om het eten sneller te laten verteren. Zijn voeding werd ingedikt met Nutrix. Hij heeft er gelukkig geen blijvende gevolgen aan overgehouden Het enige dat hij niet drinkt is melk en yoghurt maar daar heb ik geen moeite mee omdat hij daarintegen wel kaas en kwark eet. Ook boert hij gemiddeld wat meer dan een ander maar als dat alles is!... Mijn zoon krijgt elke dag drie boterhammen met smeerkaas en hagelslag mee naar school en een 1/2 literfles kraanwater. Als hij thuis komt drinkt hij verse jus ( zelfgeperst ) uit de ijskast en eet hij meestal nog een boterham. En 's Avonds een bordje soep, een groot bord met warm eten en drinkt hij twee nog glazen spa of kraanwater. Hij weegt 23,5 kg en is kerngezond. Hij snoept bijna nooit omdat hij het niet eens lekker vind ( vooral geen zoetigheden ) hij drinkt geen cola. Wat wil een mens nog meer :-)

    • petra van langen

     04 september 2008 01:07

     mijn zoon van dertien heeft nog nooit een boterham beschuit koekje cracker gegeten.ik wil graag praten met andere mensen over dit probleem.

     • Bernadette van de Leur

      19 mei 2008 23:53

      Goed te lezen dat er steeds meer alternatieven zijn om kinderen zorgeloos te laten genieten. Ik heb Snapz appel chips ook gezien bij DEEN, C1000 en Plus supermarkten. Er zit een leuk foldertje in elke box waar uitgelegd is waarom Snapz appel chips goed voor je is.

      • simone

       14 april 2008 16:18

       ja ik let op wat kinderen eten
       ik wil niet dat ze dik worden :P

       • Bolsius

        04 april 2008 00:48

        Wij geven sinds kort onze kinderen Snapz appel chips. Het is een écht verantwoord tussendoortje. Puur natuur, lekker en geen suiker toegevoegd. Sultana is al snel 40% suiker per koekje eindelijk nu een gezond alternatief gevonden bij de supermarkt.

        • sunny

         03 april 2008 15:36

         Beste Erna,
         Als een kind eetproblemen heeft is dat vaak een kwestie van te weinig aandacht. Uit onderzoek blijkt, dat kinderen van werkende moeders veel vaker dat soort problemen heeft. Zorg voor een "gezellig samen aan tafel"-zijn op 3 momenten van de dag. Je zult zien dat eetproblemen dan stukken minder zullen zijn.
         Vriendelijke groeten,
         Mieke Heijnen

         • Stephan

          25 december 2007 02:07

          Mijn zoon is 4 jaar en heeft tot 1,5 jaar gemalen voedsel gegeten. Vanaf die tijd tot 2 jaar alleen vla gegeten. Nu sinds een jaar eet hij fricandellen, patat, brood met hagelslag en soms een fles melk. Hij eet onregelmatig, geen fruit, geen groente of ander soort vast voedsel. Nu zegt hij dat hij dik wordt. We hebben allerlei pedagogen, orthopedagogen, kinderartsen, logopedisten geadviseerd, maar geen van hun oplossingen helpt. We hebben ook geprobeerd om hem drie keer op een dag voedsel aan te bieden, en als hij niets eet het weg te halen. Ook dit helpt niet. Hij blijft liever hongerig dan dat hij vast voedsel eet. Heeft een van jullie nog een tip of een advies wat we hier aan kunnen doen?

          • Sonja Bos

           04 november 2007 14:52

           Graag zou ik jullie mening horen. Onze zoon 2,5 jaar eet geen boterham en heeft die ook nooit gegeten. In het begin gaf ik pap een week en het was over. Toen cruesli/muesli, crackers, rijstwafels etc. Van alles geprobeerd. Na een week moest ik weer iets nieuws proberen. Een lekkere boterham helpt ook niet, ik weet niet meer wat ik moet.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -