Overspannen symptomen
Ben je overspannen en neem je de symptomen en kenmerken serieus dan is de kans groot dat je redelijk snel de draad weer oppakt in je werk- en privéleven. De meeste mensen met overspannen symptomen herstellen binnen twee tot zes maanden. Negeer je de symptomen dan loop je het risico op een burn-out.
Ben ik overspannen?
Overspannen raak je niet zomaar. Vaak is er vooraf sprake van langdurige, chronische stress en het negeren van spanningsklachten. Ben je overspannen dan lukt het je niet meer om goed te functioneren en volgt er waarschijnlijk een ziekmelding op je werk.
In 2015 meldden zich naar schatting 229.700 personen overspannen in de huisartsenpraktijk, dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Het werkelijke aantal mensen dat overspannen is ligt naar verwachting hoger, want niet iedereen herkent dit meteen of neemt contact op met de huisarts. Raak je overspannen dan krijg je (gedeelde) zorg en begeleiding door een huisarts, bedrijfsarts en eerstelijnspsycholoog.
Overspannen symptomen
Volgens de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA’s) van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ben je overspannen als je last hebt van elk van de volgende vier criteria.
- Je ervaart ten minste drie van de volgende klachten:
- Moeheid
- Gestoorde of onrustige slaap
- Prikkelbaarheid
- Niet tegen drukte/herrie kunnen
- Emotionele labiliteit
- Piekeren
- Een gejaagd gevoel
- Concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid
In veel gevallen zijn meer dan drie symptomen die duiden op overspannenheid aanwezig.
- Je hebt gevoelens van controleverlies en/of machteloosheid als reactie op het niet meer kunnen hanteren van stressfactoren in je dagelijks functioneren. Je ‘kan het niet meer aan’ en hebt het gevoel grip te verliezen.
- Je ervaart significante beperkingen in het beroepsmatig en/of sociaal functioneren. Je hebt één of meer sociale rollen (bijvoorbeeld de rol van werknemer, de rol van huisvader of -moeder) voor minstens 50% laten vallen.
- Stressgerelateerde symptomen, zoals controleverlies en (sociaal) disfunctioneren zijn niet uitsluitend het directe gevolg van een psychiatrische stoornis (bijvoorbeeld een depressieve stoornis). Ook met een psychiatrische stoornis kun je overspannen raken.
Bij twijfel aan de diagnose overspannen of burn-out kan je huisarts of bedrijfsarts verder onderzoek doen naar distress, depressie, angst en somatisatie.
Overspannen en werk
Overspannen word je niet altijd van een hoge werkdruk. Je raakt overspannen door chronische stress, dit kan net zo goed door maatschappelijke druk of stressoren in de privé situatie, zoals ziekte. Een traumatische of ingrijpende persoonlijke gebeurtenis, zoals een scheiding of verlies kunnen evengoed aanleiding zijn voor overspannenheid. Indien werkomgeving en werkdruk een hoge mate van werkstress veroorzaken, ben je waarschijnlijk wel overspannen geraakt door je werk.
Ga voor meer informatie en tips tegen werkstress naar stresscentrum.nl