Burn-out symptomen
Burn-out symptomen lijken erg op overspannen symptomen maar zijn niet hetzelfde. Burn-out is een vorm van overspanning. Een belangrijk verschil tussen overspannen en burn-out zijn is de hersteltijd en de intensiteit van je vermoeidheid.
Van overspannenheid herstel je doorgaans volledig binnen twee tot zes maanden. Bij een burn-out zijn je klachten langer dan zes maanden geleden begonnen. Bij een burn-out staan gevoelens van vermoeidheid en uitputting ook meer op de voorgrond dan bij overspannenheid. Vaak kun je niet anders dan volledig je taken neerleggen in werk- of privésituatie.
Volgens het RIVM ervaart in 2015 ruim dertien procent van de Nederlandse werknemers burn-out klachten. Het gaat dan om gemiddeld 13,9% van de vrouwelijke en 13% van de mannelijke werknemers die enkele keren per maand of vaker burn-out klachten ervaren. Burn-out klachten komen het meest voor in het onderwijst en de ICT.
Burn-out symptomen
Volgens de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA’s) van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ben je burn-out als je last hebt van elk van de volgende drie criteria.
- Je bent overspannen volgens de LESA’s van het NHG. Burn-out is een vorm van overspanning.
- Je klachten zijn meer dan zes maanden geleden begonnen. Chronische (aanhoudende) klachten duiden mogelijk op een inefficiënte copingstijl. Dat betekent dat je het moeilijk vindt om te gaan met stress en om de gevolgen ervan te verminderen.
- Gevoelens van moeheid en uitputting staan sterk op de voorgrond en je vindt het moeilijk om daar van los te komen. Je voelt de neiging tot somatiseren. Somatisatie is een neiging lichamelijke klachten te ervaren en te uiten, deze toe te schrijven aan lichamelijke ziekte en er medische hulp voor te zoeken, terwijl er geen verdere aanwijzingen zijn voor een aandoening.
Burn-out en nu?
Nederlandse werknemers die overspannen zijn of burn-out klachten ervaren, hebben een hoog risico om langdurig en soms blijvend uit het arbeidsproces te vallen. Het overgrote deel van de mensen met een burn-out kan door een gestructureerde en activerende aanpak (onder gecombineerde begeleiding van een arbo-arts, huisarts, coach of psycholoog) binnen drie maanden weer (gedeeltelijk) de gebruikelijke taken oppakken.
Ga voor meer informatie en tips tegen werkstress naar stresscentrum.nl