Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Beveiliging van het LSP

4 uit 5 - 3 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Beveiliging LSPHet LSP is op verschillende manieren beveiligd. Zo hebben uitsluitend huisartsen, huisartsenposten, apothekers en ziekenhuizen die voldoen aan de strenge beveiligingseisen toegang tot het netwerk. Zorgverleners die meedoen met het LSP kunnen alleen de belangrijkste informatie uit je dossier inzien en mogen dat alleen doen als dat nodig is voor je behandeling.

Naast de beveiligingseisen zijn er verschillende maatregelen getroffen om het gebruik van het netwerk te beveiligen:

  • Een zorgverlener krijgt alleen toegang tot het netwerk met een speciale pas en een wachtwoord.
  • Het netwerk is opgedeeld in een aantal regio’s. Zorgverleners kunnen alleen binnen hun eigen regio gegevens met elkaar delen. Als een zorgverlener op de grens van twee regio’s is gehuisvest of veel patiënten heeft uit een andere regio, kan hij zich aansluiten bij meerdere regio’s. Voor ziekenhuizen is een uitzondering gemaakt. Zij hebben vaak patiënten uit meerdere regio’s. Daarom kunnen ze gegevens uit meerdere regio’s opvragen.
  • De gegevens worden niet opgeslagen in het netwerk. Je eigen huisarts of apotheek houdt je dossier bij.
  • Bij de uitwisseling van gegevens wordt gebruikgemaakt van het burgerservicenummer (BSN). Dit is een uniek nummer, zodat persoonsverwisseling wordt voorkomen.

Ondanks deze maatregelen is geen 100 procent garantie te geven dat er geen poging tot misbruik wordt gedaan. Misbruik kan wel snel gesignaleerd worden omdat het netwerk bijhoudt wie gegevens aanmeldt en wie ze opvraagt. Bovendien zijn er sancties als zorgverleners onterecht het netwerk gebruiken.

- Advertentie -
Terug naar het begin

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 3 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 11-09-2013

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -