Hoe kun je aambeien behandelen?
Zodra de diagnose aambeien gesteld is, kan er gestart worden met de behandeling van aambeien. Er zijn verschillende opties bij de behandeling van aambeien. De verschillende behandelmethoden komen hieronder aan bod. Helemaal onderaan de pagina zie je waar een uitwendige en inwendige aambei zich kan bevinden.
Rubberbandligatie
Met rubber band ligatie kunnen onder andere aambeien behandeld worden. Bij deze ingreep wordt een kijkbuisje in de anus gebracht. Vervolgens wordt het slijmvlies vlak boven de aambei opgepakt en ingenomen met behulp van een elastiekje. Het slijmvlies wordt hierdoor terug omhoog geplaatst op de oorspronkelijke plek. Het slijmvlies van de endeldarm is ongevoelig, dus het plaatsen van een elastiekje doet geen pijn. Het inbrengen van het kijkbuisje kan wel een onprettig gevoel geven. Het stukje slijmvlies wordt afgekneld door het elastiekje en sterft af. Op die plek ontstaat een littekentje en wordt de darmwand 'strakker'. Deze techniek wordt ook toegepast bij een slijmvliesverzakking of een verstopping die gepaard gaat met een (incomplete) endeldarmverzakking.
Sclerotherapie
Sclerotherapie is een andere behandeling voor aambeien. Bij sclerotherapie wordt een vloeistof in de aambei gespoten die ervoor zorgt dat de aambei verschrompelt. Tijdens het inbrengen van de vloeistof kun je een brandend gevoel ervaren.
Thrombectomie
Voor de behandeling van de gethromboseerde aambei krijg je eerst een plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt via een sneetje het bloedstolsel verwijderd. Als er meerdere stolsels zitten, kan het zijn dat er meerdere sneetjes nodig zijn. Als het mogelijk is, wordt tijdens de behandeling ook meteen het bloedvat waarin het stolsel zich bevond doorgenomen.