Xanthelasmata gaan niet spontaan weg, maar zijn wel goed te behandelen door een specialist. De behandelingen bestaan uit:
- Het aanstippen van de gele vlek met vloeibaar stikstof. Hierdoor wordt de verdikking bevroren. De korstjes die eventueel ontstaan na het aanstippen verdwijnen na een paar dagen.
- Het aanstippen van de gele vlek met een etsende vloeistof (trichloorazijnzuur). De huid wordt de eerste paar uren na het aanstippen wit en vervolgens verandert het in een bruingelige korst. Uiteindelijk heelt de huid zonder dat er littekenvorming ontstaat. Het genezingsproces duurt gemiddeld tien tot veertien dagen.
- Elektrocoagulatie. Bij deze methode maakt de specialist gebruik van elektrische stroom om de huid weg te schaven. Er ontstaat een oppervlakkig wondje dat wordt verbonden. Er ontstaat er een korstje dat vanzelf binnen een paar dagen loslaat.
- Lasertherapie. Tijdens deze behandeling maakt de specialist gebruik van een CO2 laser, waarbij de verdikking wordt weggehaald. Het korstje dat na de behandeling ontstaat valt er na tien tot veertien dagen vanzelf af.
Bij hardnekkige xanthelasmata worden de plekken soms via een operatieve ingreep verwijderd of weggesneden. Xanthelasmata keren vaak terug na behandeling. Het kan voorkomen dat er meerdere behandelingen nodig zijn om de ophopingen te laten verdwijnen, maar ook hier geldt dat de aandoening vaak terugkeert.
Zelfhulpmiddelen bij een xanthelasma
Voor het verwijderen van xanthelasmata is altijd specialistische hulp nodig. Zelf maak je de plek minder zichtbaar door bijvoorbeeld camouflagemiddelen of make-up aan te brengen.