Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Geen vertrouwen meer door seksueel en psychisch misbruik

Verhaal door Nathalie (17)

Je bent 17 en hebt een nare ervaring in de liefde achter de rug: je ex-vriend heeft je jarenlang misbruikt waardoor het je nu niet meer lukt om vertrouwen te hebben in mannen. Het overkwam Nathalie (17 jaar).

Aangerand

"Ik ben twee keer aangerand en drie jaar lang geestelijk gebruikt door een jongen waar ik ontzettend verliefd op was. Het is allemaal heel snel achter elkaar gebeurd. Ik heb het er heel moeilijk mee gehad en nu nog steeds. Ik ben er ook erg door veranderd."

"Ik ben twee keer aangerand en drie jaar lang geestelijk gebruikt door een jongen waar ik ontzettend verliefd op was. Het is allemaal heel snel achter elkaar gebeurd. Ik heb het er heel moeilijk mee gehad en nu nog steeds. Ik ben er ook erg door veranderd."

Bang

"Elke keer als ik iets met een jongen heb wordt het gewoon niks omdat ik ze niet te dicht wil laten komen bij wat ik voel. Dat komt waarschijnlijk omdat ik gewoon bang ben geworden dat ik weer zoiets meemaak. Als ik een jongen leuk vind dan ga ik er meteen van uit dat hij een spelletje met me speelt. Ik weet dat dat onzin is: niet alle jongens zijn zo, maar het gebeurt gewoon. Ik weet ook niet wat ik ertegen kan doen en of het ooit over gaat."

Heb je vragen over seksueel misbruik? Zoek je lotgenoten die ook seksueel misbruikt zijn? Ga dan naar het Seksueel misbruik forum.

"Elke keer als ik iets met een jongen heb wordt het gewoon niks omdat ik ze niet te dicht wil laten komen bij wat ik voel. Dat komt waarschijnlijk omdat ik gewoon bang ben geworden dat ik weer zoiets meemaak. Als ik een jongen leuk vind dan ga ik er meteen van uit dat hij een spelletje met me speelt. Ik weet dat dat onzin is: niet alle jongens zijn zo, maar het gebeurt gewoon. Ik weet ook niet wat ik ertegen kan doen en of het ooit over gaat."

Heb je vragen over seksueel misbruik? Zoek je lotgenoten die ook seksueel misbruikt zijn? Ga dan naar het Seksueel misbruik forum.

Terug naar het begin

Reacties

 • Anoniem

  11 juni 2014 11:08

  Ik ben van 2000 tot 2002 misbruikt door mijn vader. Mijn moeder weet hier ook van af, maar we mochten allebei twee jaar niks vertellen tegenover de buitenwereld. Ik loop hier al veertien jaar mee, mijn vader heeft nooit bekend en mee gewerkt. Hoe moet ik hier als dochter mee om gaan? Ga vanavond met mijn ouders praten en anders hou ik dit voor mijzelf.

  • Anoniem

   02 april 2012 16:18

   Ik ben 27 jaar. Toen ik 6/7 was begon mijn broer mij seksueel te misbruiken en het stopte toen ik 13/14 was. Ik heb het er nu heel moeilijk mee. Ik woon nu samen met mijn vriend en hij weet dat er vroeger wat is gebeurd, maar niet door wie. Ik durf het gewoon niet te vertellen dat mijn oudste broer de gene is geweest die me heeft misbruikt. En ik merk nu ik ouder word dat ik er steeds meer last van krijg.. Ik schaam me zo en voel me zo ziek en vies als ik eraan terug denk. Hij heeft mij gewoon zoveel pijn aangedaan.

   • Student20

    14 maart 2012 12:12

    Ook ik ben in mijn jeugd misbruikt door een (niet 'bloedverwant) familielid. Ruim 6 jaar nadat het gestopt was heb ik het eindelijk op kunnen biechten aan mn ouders, omdat ik veel psychische problemen kreeg en had. Dit is ruim 5 jaar geleden. Vorig jaar heb ik bij mn psycholoog een EMDR-sessie gehad, wat enorm heeft geholpen wat betreft het verwerken van angst- en paniekaanvallen. Ook kan ik beter ermee omgaan met het feit dat ik misbruikt ben. Dus mijn advies aan lotgenoten: vertel het aan iemand, of zoek in ieder geval (onder het mom van 'psychische klachen, angstaanvallen, onzekerheid, etc') hulp bij een psycholoog!!! Zij kunnen je echt verder helpen. Datgene wat gebeurd is, is niet meer te veranderen; wel hoe je er mee om kan gaan en dat je alsnog iets maakt van je leven! Het 'enige' probleem waar ik nu nog mee zit, is dat ik mij wel schaam om het aan anderen (bijvoorbeeld nieuwe vrienden e.d.) te vertellen omdat ik zelf ook wel weet dat het super erg is. Twijfel dus of ik het wel of niet zou moeten vertellen, omdat het wel onderdeel is van hoe en wie ik ben. Aan de andere kant: het is zo iets persoonlijks en intiems, dat ook niet gelijk iedereen/de hele wereld het hoeft te weten, toch? Daarvoor schaam ik mij dus toch nog te veel. Belangrijkste voor 'ons' om te onthouden is dat wij STERK zijn!!!

    • Donnie

     07 februari 2012 22:31

     He, ik ben donnie. Ik wil graag mijn verhaal kwijt. Ik ben misbruikt door mijn broer. Van toen ik heel klein was, tot mijn 18e. Toen ik 18 was, ging mijn vader trouwen met een nieuwe vrouw die ook twee zoons hadden, 2 jaar jonger dan ik. Toen gingen we verhuizen, met zn alle in een huis. Toen is het pas gestopt. Ik heb ook zelf nog een jonger broertje. Een jaar terug kwam ik erachter dat mijn broer mijn kleine broertje ook mistbruikte. Toen liep bij mij alles stuk.
     Toen mijn vader op 52 jaar te overleden kwam, durfte we het pas tegen de familie te vertellen. Ik ben nu 27 jaar en nu krijg ik er echt last van, mijn vrouw wil scheiden. Nu weet ik pas wat voor invloed het op mijn leven heeft gehad. Ik wil altijd alleen zijn, voelde me nergens op mijn gemak. Als we een verjaardag of zo iets hadden, wou ik zo snel mogelijk naar huis. In mijn huis heb ik maar een plek waar ik me op mijn gemak voelde en dat was in de werkkamer. Altijd al gehad. Maar in mijn eigen huis. Mijn vrouw zat in de huiskamer en ik in de werkkamer en dat heeft mijn huwlijk gekost. Nu moet ik mijn huis verkopen. Ik voel me nu nergens op mijn gemak, ook niet in de werkkamer. Ik wil zo graag veranderen. Gewoon me overal veilig voelen. Wat moet ik nu doen? Dat 1 perzoon zoveel op je leven kan spelen, wist ik niet.

     • zegikniet.benanoniem

      11 april 2011 01:04

      ik ben een meisje van 15 jaar. vorig jaar had ik een vriend hij was toen 16 en ik 14. eerst was het heel leuk met ehm en was hij heel aardig, daardoor vond ik het op een gegeven moment goed dat hij mij vingerde. Maar opeens wilde hij dat elke avond doen en was hij niet meer zo aardig.
      als ik tegen hem zei nee ik wil het niet(zij ik sinds hij opeens anders bleek te zijn altijd) zei hij van doe normaal elk meisje van jou leeftijd doet dat doe niet zo kinderachtig. zulk soort dingen. om de paar minuten probeerde hij het wer te doen en elker keer duwde ik zijn hand weer weg. maar elke keer kreeg hij het togh voor elkaar. als het 4 uur snachts was en ik te moe was om nog nee te zeggen liet ik het uit eindelijk toe. zo ging eht elke keer als ik bij hem was. ik was te bang om het uit te maken heb het uiteindelijk toch gedaan. is dit seksueel misbruik? zelf heb ik het gevoel dat het men eigen schuld is omdat ik hem uiteindelijk toch toe liet.

      • m

       03 februari 2011 12:50

       Ik zag een paar dingen staan van meiden. En ik herken wel het idee dat je niet zeker weet of je misbruikt/verkracht bent of niet. Nou ja het voelt wel zo..bedoel deed het allemaal met tegenzin en me vriend in die tijd wist gewoon dat ik het ook niet wou. Maar kan het raar gezegd nu wel redelijk loslaten.. alleen bij mijn huidige vriend gaat de sex wel wat lastig. Van mijn kant gezien. Niet dat het niet fijn is maar 100% vertrouwen is er niet kom dus ook totaal niet klaar.. weet niet of mensen dit herkennen? het is wel frustrerend soms.

       Ben dus geestelijk en sexueel misbruikt door mijn exvriend toen ik 18 was. Als ik er aan terug denk doet het wel pijn en schaam me er ook voor. Maar verder.. Ja ik liet het tegelijkertijd ook toe.. zeg maar.. om hem niet teleur te stellen ookal wist hij donders goed dat ik het niet wou.. Het is misschien een soort misbruik maar wel anders dan de meesten denk ik.

       • anoniem

        29 oktober 2010 21:36

        ik ben een jonge vrouw van 23.. en ben van m\'n 12 t/m 16 sexueel misbruikt door m\'n buurman, zijn zwager en zijn schoonvader... ik heb het er heel moelijk mee gehad... Was bang voor mannen en vertrouwde ze nooit... tot ik ergens ging stage lopen met alleen maar mannen.. ik was toen bijna 21.... hier heb ik geleerd dat er ook mannen zijn die wel te vertrouwen zijn... hier heb ik later nog 2jaar gewerkt.. ik dacht dat ik het had verdrongen alle narigheid van vroeger.. durfde met iemand uit te gaan... had seks met hem...tot ik een keer met m\'n sekspartner geile smsjes aan het sturen was.. de beelden kwamen terug en ik bleef stil... hij belde me.. en heb hem een paar dingen verteld.. hij vond het verschikkelijk... nu een aantal wkn later heb ik ruzie met hem.. omdat hij met een ander heeft gevreeeen en nu voel ik me door hem ook erg gebruikt... nu komen alle dingen van vroeger ook weer boven en wordt er echt gek van... heb huilbuien.. kan nergens meer tegen.. iemand hoeft maar iets verkeerd te zeggen en ik ga al huilen.. alleen durf ik het tegen niemand te zeggen... wat moet ik doen..????

        • kneusi

         23 augustus 2010 15:20

         wilt u a u b geen postcode op de site zetten! b v h d jentje en ook mijn naam niet?

         • kneusi

          23 augustus 2010 15:17

          de onderwijzer uit de 6eklas moest altijd onder je rok wrijven ,hij ging steeds hoger....twee handen op je benen. m,n rok was net over de knie. we moesten op een tafel gaan zitten, wat ik daarna niet meer deed,ik was zo bang voor deze man. hij dwong je op de tafel te gaan zitten,en ik mijn rok strak om mijn benen ,wat niet hielp....dit gebeurde wekelijks, tot ik nee durfde zeggen en snel naar huis ging. het hielp niets toen ik het aan mijn moeder vertelde, o wat voelde ik mij eenzaam!ik had geen helper.en ik was zo bang!dat moeder niet hielp, dat was zo vreselijk erg! toen ik 18 was zo,n onverwachte situatie met moeders broer. Ik rilde zo vreselijk, mijn tanden klapperde zo erg m,n lichaam rilde ,ik kreeg het niet stil, maar toen ik dit moeder vertelde, keken haar ogen precies toen ik 11jaar was,dat was zo eng! en ze zei,,je zal het wel uitgedaagd hebben, sind die tijd wil ik moeder nooit meer wat vertellen,nam ik mij voor. en vertelde het aan mijn vriendin[weken later] want ik durfde niet,zo schaamde ik mij.het was eigenlijk na een gevriemel s,nacht van m,n broer,waar ik wakker van werd. o wat schaamde ik mij. ik was zo bang voor deze jongen ,die moeders lieveling was.nog moet ik soms huilen want deze griezels zijn de enige niet in mijn leven... en het helpt niet als je zegt dat je dat niet wilt, dan word ik voor gek verklaard. ook dat doet zeer.ik zoi zo graag over dit alles willen praten.ik voel mij zo alleen hierin.want ik weet v t voren dat er gezegd wordt, je hebt het uitgedaagd,terwijl ik zo bang ben!een vrouw mag niets van een man zeggen en alles met de mantel der liefde bedekken....meeste mannen zijn zo griezelig,als je je omdraait pakt.....vaak kerkmensen. dat is nogsteeds niet te gegrijpen.o,ik huil wat af. hoe ouder je wordt hoe vaker al dit onverwerkte verdriet bovenkomt!En ik kom veel mensen tegen met dezelfde verhalen...

          • martina tindal

           19 april 2010 11:39

           hallo .
           ik ben vroeger ook misbruikt door een oom van mij terwijl hij mij voogdij was.en daar moet je toch wel veilig voelen denk je dan achteraf
           het was eerst mijn lievelings oom maar na die tijd niet meer natuurlijk.hij had mij zo omgepraat dat ik niks mocht zeggen.wat niemand geloofde me toch niet zei hij altijd omdat ik het zwarte schaap was in de familie.
           hij heeft het meedere jaren mij misbruikt.
           en telkens in zijn huis als we daar op visite waren voor een groot feest of zo.hij woonde toen in amsterdam en ik met mijn moeder en zus en met stief mijn vader in appingedam .
           hij woonde toen in een groot huis waar zowat de hele familie kon logeren.en dat gebeurde ook wel 1 a 2 x per jaar.en op die momenten heeft hij mij ook misbruikt tijdens dat de bijna de hele familie aanwezig was.in ieder geval mijn moeder en mijn oudere zuster.
           en mijn tante wist er van(de oudste zus van mijn moeder).en dat is ook nog erg vind ik dan hé.
           het begon alleemaal op zeer jonge leeftijd.ik was 7 a 8 jaar toen het bij mij begon.
           ik ben nu 40 jaar en heb er nog steeds erg veel last van. in mijn huidige relatie.
           gelukkig staat hij volledig achter mij.want toen ik het hem vertelde werd hij zo kwaad , boos maar hij zei wel tegen mij dat hij mij zeker weten geloofde en dat deed mij erg goed.
           als ik mij oom nu nog iets kon aan doen zou ik dat zo doen. kwa rechtelijk dan hé.
           maar ik weet niet of ik dat kan na zoveel jaar.afz martina

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -