Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van schisis

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. J.A. Geel
3 uit 5 - 2 beoordelingen
Beoordeling icoon1 mensen vonden deze informatie nuttig

De behandeling van schisis is altijd noodzakelijk en bestaat vaak uit meerdere operaties. Hiervoor stelt een schisisteam een schema op. Dat is een team van specialisten die samenwerken voor de beste behandeling. Het traject begint vlak na de geboorte en wordt meestal na de puberteit afgerond.

De specialisten in een schisisteam zijn meestal:

  • Een plastisch chirurg. Vanaf drie maanden na de geboorte sluit een plastisch chirurg de lipspleet. Als het kind negen maanden uit is wordt de gehemeltespleet gesloten. Ook kan de plastisch chirurg een neuscorrectie uitvoeren.
  • Een kaakchirurg. Indien er sprake is van een kaakspleet zal deze worden opgevuld met bot. Dat kan vanaf het zesde levensjaar.
  • Een logopedist. Vanaf de leeftijd van tweeënhalf jaar doet de logopedist spraakonderzoek. Indien nodig verwijst de logopedist van het schisisteam het kind door naar een logopedist in de buurt voor spraaktherapie.
  • Een tandarts. Vaak heeft een kind een of meer beugels nodig om de stand van de tanden te herstellen. Mogelijk is er te weinig tandmateriaal. De tandarts corrigeert dat met kunstmaterialen nadat het kind is uitgegroeid, rond het negentiende levensjaar.
  • Een KNO-arts. Een schisis heeft soms invloed op verslechterde ontwikkeling van het gehoor. De KNO-arts kan dat behandelen door buisjes te plaatsen. Lees meer over buisjes in de oren op Ziekenhuis.nl.
  • Een klinisch geneticus (deskundige op het gebied van erfelijkheid). Bij een uitgebreide schisis zal de klinisch geneticus onderzoeken of er sprake is van een erfelijke afwijking. 
Terug naar het begin

Pagina laatst aangepast op 09-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

J.A. Geel, Aios Huisartsgeneeskunde
Drs. J.A. Geel

Aios Huisartsgeneeskunde

Zaans Medisch Centrum

Vond je deze informatie nuttig?

3 uit 5 - 2 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -