Prostatodynie (Prostaatpijn)
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Deze informatie is gecontroleerd door: P. Schipper, arts
Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Eén van de prostaatklachten waarmee mannen te maken kunnen krijgen is prostatodynie (of prostaatpijn). Bij prostatodynie is sprake van pijn aan de prostaat. Mannen tussen de 35 en 50 lopen het grootste risico op deze aandoening. Prostatodynie is geen ernstige aandoening.
Bij prostatodynie is de prostaat geïrriteerd en soms gezwollen. Er is geen sprake van een ontsteking van de prostaat. Prostatodynie kan veroorzaakt zijn door verschillende factoren, zoals:
Bij prostatodynie krijg je last van symptomen als brandende, trekkende of zeurende pijn tussen je scrotum en endeldarm. De pijn kan uitstralen naar de liezen of geslachtsorganen. Sommige patiënten krijgen vooral prostaatpijn net voor of na een zaadlozing. In ieder geval komen en gaan de klachten. Soms kun je ook problemen krijgen met plassen wanneer je last hebt van prostatodynie.
Met prostaatklachten die mogelijk duiden op prostatodynie, kom je vaak bij een uroloog terecht. Eerst wordt onderzocht of het om een prostaatontsteking gaat. Door middel van een rectaal prostaat onderzoek voelt de arts of de prostaat ontstoken is. Dit kan pijnlijk zijn. Bij een acute ontsteking voelt de prostaat meestal zacht aan. Ook zal onderzocht worden of de prostaat vergroot is. Dit kan door te kijken naar de hoeveelheid Prostaat Specfiek Antigeen (PSA) in je bloed. Dit stofje wordt in je prostaat gemaakt en zal in hoeveelheid toenemen bij een prostaatvergroting.
Wanneer dit allemaal niet het geval is, wordt gediagnosticeerd dat het om prostatodynie gaat. Hierna zal je arts onderzoeken in welke situaties je klachten van prostatodynie toenemen. Aan de hand hiervan kan een behandeling gestart worden.
Laatst bijgewerkt op 7 januari 2014
Pagina laatst aangepast op 06-05-2019
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door: P. Schipper, arts
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox