Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zitten er gevaren aan ooglaseren?

Hoewel een bril het gezicht kan sieren en contactlenzen juist de ongemakken van een bril kan vervangen, blijven het beide oplossingen die oogproblemen niet blijvend oplossen. Een methode die oogaandoeningen als verziendheidbijziendheid en astigmatisme bij de wortel aanpakt is een laserbehandeling.

Tijdens een ooglaserbehandeling wordt er een heel klein stukje van het hoornvliesweefsel verdampt, waardoor de bolling van het oog verandert en de lichtstraal weer goed op het netvlies kan vallen. Het resultaat is zien zonder bril of contactlenzen en de behandeling duurt slechts een paar uur.

Net als aan iedere behandeling zijn er ook aan een ooglaserbehandeling mogelijke gevaren of complicaties verbonden. De laatste jaren is de techniek echter enorm verbeterd en dat maakt de kans op complicaties klein. 

Wat vind jij van een ooglaserbehandeling? Heb je er ervaring mee en ben je er tevreden over of juist niet? Zou je wel een laserbehandeling willen maar heb je er geen geld voor? Of vind je het misschien te spannend?

Meer informatie over ooglaseren vind je in het dossier Ogen laseren: van behandeling tot vergoeding!

Terug naar het begin

Reacties

 • Conny

  17 november 2019 15:25

  In 2013 heb ik een laser-behandeling ondergaan. Ik had aan beide ogen een sterkte van -7,5. Ik ben goed onderzocht, ook omdat ik wat leeftijd betreft op het randje zat en omdat ik links gordelroos in mijn gezicht en oog heb gehad. Maar ik werd goedgekeurd. Ik zag vreselijk op tegen de behandeling want ik vind het doodeng om in mijn ogen te laten 'prutsen'.
  Maar nu zes jaar later ben ik nog steeds blij dat ik het heb laten doen. Het was even een investering, maar dat was om de drie jaar een nieuwe bril ook.
  Nog lang na de behandeling was het mijn eerste impuls om na het opstaan een bril te willen pakken, maar dat is nu voorbij. Er werd me wel verteld dat ik ooit een leesbril nodig kon hebben. Enige minpuntje is dat ik minder goed zie als het donker wordt, maar dat had een oom die nooit gelaserd is ook.

  • Conny

   17 november 2019 15:22

   In 2013 heb ik een laserbehandeling ondergaan. Ik had hiervoor aan beide ogen een sterkte van -7,5. Ik ben voorafgaand aan de behandeling goed onderzocht, met name omdat ik qua leeftijd net op het randje zat en ik links in mijn gezicht en oog gordelroos heb gehad. Desondanks werd ik goedgekeurd voor de laserbehandeling. Ik zag er enorm tegenop omdat ik het erg eng vind om iemand in mijn oog te laten ‘prutsen’. Nu, zes jaar later, ben ik nog steeds erg blij dat ik het heb laten doen. Het was een flinke investering, maar dat was om de drie jaar een nieuwe bril ook.

   Nog lang na de behandeling was het mijn eerste impuls om na het opstaan direct een bril te willen pakken, maar dit is nu niet meer nodig. Er werd me verteld dan het wel zo kon zijn dat ik een leesbril nodig zou hebben. Het enige minpunt dat ik ervaar is dat ik minder goed kan zien als het donker wordt, maar dit had een oom die zijn ogen nooit heeft laten laseren ook.

   • Delaino

    27 september 2019 12:21

    In de zomer van 2019 heb ik een laserbehandeling laten uitvoeren. Nu, circa 3 maanden later, deel ik ook graag mijn ervaring.

    Aan mijn ogen is een sterkte gecorrigeerd van links circa -5.5 en rechts -5.75 met een lichte cilinderafwijking. Uit een recente meting blijkt dat de sterkte van mijn beide ogen rond de 0 is, met nog wel een lichte cilinderafwijking. Ik vind het fijn om zonder bril achter de computer te kunnen werken en auto te kunnen rijden, maar helemaal probleemloos is het niet gegaan. Ik merk dat ik sinds de behandeling met beide ogen zogenaamde ‘flares’ zie rond lichtbronnen. Dit is iets dat ik voornamelijk ’s nachts merk en geen last van had voor de behandeling. Ook druppel ik nog steeds met kunsttranen, omdat ik merk dat mijn zicht in droge kantooromgevingen soms terugloopt. Na het druppelen gaat het dan weer beter.

    Het herstel ging voor mijn gevoel ook niet erg snel. Na twee á drie weken was mijn zicht nog steeds niet goed genoeg om weer in de auto te stappen. Nu is dit geen probleem meer. Ik hoop dat het zien van flares nog hersteld, maar ik hoop hier niet te veel op. Al met al vind ik het lastig om te zeggen of ik het opnieuw zou doen. Ik heb veel plezier nu van het leven zonder bril en de hinder van de flares is te overzien, al had ik wel andere verwachtingen van de operatie.

    • Mieke

     28 augustus 2019 13:56

     Een paar jaar geleden heb ik mijn ogen laten laseren. Het laseren zelf vond ik niet eng en was zo gebeurd, maar ik heb hierdoor nooit echt beter zicht gehad. Ik ben meerdere keren teruggewenst, heb gewisseld van oogdruppels maar dit mocht niet baten. Vooral links zie ik nog steeds niet best, het lijkt net alsof er een soort mist voor zit. Dit probleem valt helaas ook niet op te lossen door het dragen van een bril. Ik heb er op het werk veel last van als ik met de computer moet werken. Ook met slecht licht is het moeilijk om dingen goed te kunnen zien.

     • Alex

      18 augustus 2019 01:40

      Ik heb mijn ogen 2 dagen geleden gelaserd. Linker oog is mislukt, maar rechter oog is gelukt. Met mijn linkeroog is de ervaren oogarts op tijd gestopt want hij kon het sliertje onder niet vinden omdat er teveel weerstand was. Ik heb alles uitgelegd gekregen en ik kreeg een gratis hotelovernachting en een coulance vergoeding. Daarnaast gaan ze mijn linkeroog na 3 weken opnieuw laseren. Alleen dan met een ander methode: PRK. Dat is een goedkope methode waar niet gesneden wordt of iets dergelijks. Alleen herstel duurt wel enkele dagen. Als je je ogen niet wil verpesten en een deskundig kliniek zoekt, dan zou ik voor de kliniek in Eersel gaan. Heel professioneel en nazorg is perfect. Daarnaast kan je in hun wachtruimte gratis drankje nemen, fruit en etc eten...

      • Yvy

       25 juni 2019 23:55

       Ik heb mijn ogen laten laseren in 2002. Ik had -4. Eerste paar jaren goed zicht, maar wel allerlei kleine complicaties; chronische blefaritus en erg gevoelig voor licht. Inmiddels sinds drie jaar allerlei overgevoeligheden via mijn ogen, waardoor ik bijna altijd hoofdpijn heb. Lenzen helpen wel tegen de hoofdpijn, maar kan ik niet verdragen. Zelfs geen speciale medicinale lenzen. Inmiddels ook al weer zes jaar terug op sterkte -2. Zou het nooit meer doen!!

       • sal

        15 april 2019 18:39

        Ik heb mijn ogen laten laseren, ik was net achttien geworden toen ik het liet doen. Eigenlijk vind ik dat ze me hadden moeten adviseren om nog een jaar of twee te wachten met de behandeling, omdat mijn sterktes nog niet stabiel waren. Toen ik mijn ogen liet laseren had ik links -4.75 cilinder en rechts -3.5. De behandeling ging goed en ik had naderhand geen last.

        Nu, vijf jaar later, zie ik allemaal slierten en vlekken. Mijn linkeroog is nu -4.5 en mijn rechteroog 0.5. De oogarts zegt dat de slierten die ik zie viezigheid is en ik dit kan laten verwijderen, maar dit is een risicovolle operatie. Dit zijn de gevolgen waar ik me beter over had moeten inlezen. Als ik wat langer had gewacht had ik waarschijnlijk nooit mijn ogen laten laseren.

        Laat je alsjeblieft goed adviseren door diverse klinieken en maak dan je keuze want de tijd kan je niet meer terugdraaien.

        • Alex

         22 september 2019 05:27

         Die slierten en punten die je ziet hebben niks met je oogkassen te maken. Dit heet oogtroebelvocht en het zit achter je oog. Je wordt op je oog gelaserd. Vaak hebben mensen met een hoge sterkte of een cilinderafwijking last van oogtroebelvocht.

        • Kim

         30 december 2018 10:33

         Mijn ogen laten laseren is het domste wat ik ooit gedaan heb. Ik zou nooit meer in een gezond hoornvlies laten snijden. Ik ben in 2001 gelazerd. Er is littekenweefsel ontstaan waardoor ik ook met een bril nooit meer goed zicht heb. Ook ik moet nu medische contactlenzen dragen. Die draag ik niet de hele dag dus ik heb een deel van de dag slecht zicht. Ook is er risico dat het hoornvlies nog meer verslechterd. Als ik de klok kon terugdraaien dan wist ik het wel. Misschien ben ik de zeldzame pechvogel, maar wil dit toch even gepost hebben. Het kan soms helemaal misgaan.

         • Sanne

          05 januari 2019 04:18

          Hoi Kim,

          Ik ga binnenkort mijn ogen laten laseren, maar na een aantal verhalen ben ik toch wel erg aan het twijfelen.

          Kan jij aangeven welke sterkte je had, welke behandeling je hebt gehad (TransPRK, IntraLASIK, SMILE ect.) en bij welke kliniek je de behandeling heb gedaan?

          Ik hoor graag van je.

          Liefs, Sanne

          • Kim

           09 januari 2019 23:08

           Hoi Sanne, ik had zelf -2,25 cilinder -1 in het oog waar het is misgegaan. Het andere oog -4. Ik heb een Prk behandeling gehad. Dat was in 2001 bij de Focus kliniek. Ik denk niet dat het aan de kliniek ligt. Was waarschijnlijk bij een andere kliniek ook gebeurd. Vandaag sprak ik nog iemand die 12 jaar geleden Lasik had gedaan en er nog steeds heel blij mee was. Maar realiseer je dat het ook slecht uit kan pakken. En de klok terugdraaien kan niet. Ik zou je wel aanraden om de kliniek waar je de behandeling wilt doen, te vragen of zij de avelino DNA test bij je willen doen. Als je dat bepaalde gen hebt, heb je grote kans dat het niet goed uitpakt. Veel succes. Kim

         • Martin

          25 augustus 2018 02:44

          Uiteraard zijn er ook patiënten waarbij de ingreep niet goed verlopen is. Ik ben daar 1 van. Ik heb 3 jaar geleden mijn beide ogen laten laseren middels de Relex Smile techniek. Sindsdien heb ik de volgende complicaties: 1. Snel moe, 2. onscherp zicht, wordt versterkt wanneer het donker wordt en/of in ruimtes met verminderd kunstlicht en 3. heb erg veel pijn in mijn rechteroog (neuropatische schade). Helaas niets aan te doen. Ook tegen mij werd gezegd dat kans op complicaties zeer klein zou zijn. Pech voor mij dus en kan nergens terecht voor een oplossing. Mijn leven is sindsdien een hel.

          • Ely

           21 oktober 2018 21:57

           Dag,

           De nieuwe laserbehandeling Smile wordt als de veiligste laserbehandeling beschouwd, alles sinds dat wordt zo gecommuniceerd door de oogcentra die over deze nieuwe lasertechniek beschikken. Het is dan schrikken als we ervaringen zoals die van jou lezen. Heb je een e-mailadres of fb-pagina waarmee ik met jou in contact kan komen?

          • Bobby

           28 december 2016 23:26

           Ik wil ook even reageren omdat de meesten het niet heel lang geleden hebben laten doen. Ik ben gelaserd in 1996 en ik ben er nog steeds erg blij mee. Ik had -6 en cilinders. Nooit problemen gehad. Één ding wel, en dat is heel soms (één of twee keer per jaar), een korte pijnsteek in mijn oog. Nu ben ik 46 en merk ik dat één oog aan een leesbril moet. Dit hadden ze ook van tevoren aangegeven. Ik ben dus nog steeds erg tevreden!

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -