Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van hodgkinlymfoom

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. MPH H. Vrij-Mazee
4 uit 5 - 4 beoordelingen
Beoordeling icoon3 mensen vonden deze informatie nuttig

De ziekte van Hodgkin is meestal goed te behandelen en is daarom in de meeste gevallen gericht op genezing. Als er geen genezing meer mogelijk is, is de behandeling gericht op het verminderen van de klachten.

De behandeling is afhankelijk van het stadium waar de ziekte zich in bevindt, de risicofactoren, leeftijd en lichamelijke conditie van de patiënt. De meest toegepaste behandelingen zijn (soms in combinatie):

  • Chemotherapie. Dit is een behandeling met celdodende en celdelingremmende medicijnen.
  • Bestraling. Dit is een behandeling waarbij er radiotherapie toegepast wordt op het aangetaste lichaamsdeel.

Als het hodgkinlymfoom terugkomt na chemotherapie en bestraling, wordt bij sommige patiënten een zwaardere behandeling met chemotherapie en bestraling geadviseerd, gevolgd door stamceltransplantatie. Een andere behandelvorm is immuuntherapie, waarbij medicijnen het eigen afweersysteem ondersteunen om te kankercellen te bestrijden. Bij hodgkinlymfoom met het eiwit CD30 op de kankercellen wordt soms brentuximab vedotin ingezet dat zich aan deze eiwitten bindt en zorgt dat de cel sterft. Andere vormen van immuuntherapie bij teruggekeerde hodgkinlymfoom zijn pembrolizumab en nivolumab. Overleg met je behandelend arts welke behandeling het best aansluit bij jouw situatie.

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 17-12-2019

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 4 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -