Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van depersonalisatie en derealisatie(stoornis)

4.4 uit 5 - 48 beoordelingen
Beoordeling icoon42 mensen vonden deze informatie nuttig

De behandeling van depersonalisatie en derealisatie hangt af van de oorzaak en verschilt per persoon. Wanneer verschijnselen bijvoorbeeld optreden als gevolg van middelengebruik, stress of langdurige vermoeidheid bestaat een behandeling uit het minderen en/of stoppen met het gebruik van (bepaalde) middelen, meer rust nemen of het verbeteren van de nachtrust.

Wanneer er sprake is van een depersonalisatie/derealisatiestoornis is er vaak therapie bij een psycholoog of psychiater nodig om te achterhalen waar de klachten vandaan komen en (traumatische) ervaringen te verwerken. Behandelmethodes die kunnen worden toegepast zijn:

  • CGT (Cognitieve Gedragstherapie): dit is een gedrags- en gesprekstherapie die helpt met het zelfbeeld en kijk op de omgeving.
  • EMDR (EyeMovement Desensitization and Reprocessing): dit is een vorm van traumatherapie die vaak wordt toegepast bij mensen met PTSS.
  • NET (Narrative Exposure Therapy): dit is een vorm van gedragstherapie waarbij traumatische gebeurtenissen worden herbeleefd. De trauma’s worden meer in de context geplaatst door ook te focussen op positieve gebeurtenissen. Door herhaaldelijk terug te gaan naar het trauma treedt er gewenning op en kan er vaak beter met het trauma worden omgegaan.
  • BEPP (Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS): dit is een behandeling die helpt bij het natuurlijke emotionele verwerkingsproces bij trauma's. Door te focussen op pijnlijke en negatieve emoties en de impact die dit op het leven hebben gehad, nemen de klachten vaak af.

Bronnen

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen: 

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen: 

Pagina laatst aangepast op 29-03-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

4.4 uit 5 - 48 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -