Een aneurysma kan ernstige gevolgen hebben. Er kan een bloedstolsel of scheur ontstaan. Dit zijn levensbedreigende situaties.
Embolie (bloedstolsel) door aneurysma
Het bloed legt bij een aneurysma een andere route af in het bloedvat. Het bloed stroomt dan namelijk ook door de uitstulping, wat een wervelend effect geeft. Hierdoor kunnen bloedstolsels ontstaan. Als een deel van zo’n stolsel losschiet, wordt deze met de bloedstroom meegevoerd en kan hij voor een verstopping zorgen in een kleiner bloedvat. Zo’n verstopping heet een embolie. Het bloed kan bij een embolie niet goed doorstromen, waardoor de bloed- en zuurstoftoevoer in een bepaald lichaamsdeel soms onvoldoende is. Denk bijvoorbeeld aan een herseninfarct of longembolie.
Ruptuur (scheur) door aneurysma
In het ernstigste geval wordt een aneurysma pas ontdekt nadat er een ruptuur (scheur) ontstaat. De wand op de plek van het aneurysma is verzwakt en soms ook dunner, waardoor een ruptuur relatief makkelijk ontstaat. Als een aneurysma scheurt, ontstaat een grote bloeding, waarbij acuut ingrijpen door een operatie nodig is.
Als een aneurysma van de buikaorta scheurt spreken we van een Acuut Aneurysma Aorta Abdominalis (AAAA). Als een aneurysma in het hoofd scheurt, spreken we van een hersenbloeding, ook wel Cerebraal Vasculair Accident (CVA).
Gescheurde aorta
De aorta in de buik heeft normaal een diameter van ongeveer 2 centimeter. De kans op scheuren neemt toe met de diameter. Vanaf een diameter van 50 millimeter bij vrouwen en 55 millimeter bij mannen kan een preventieve operatie overwogen worden, omdat het risico op een bloeding dan opweegt tegen het operatierisico. Een gescheurde aorta is levensbedreigend en moet snel worden behandeld.