Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nierfunctie ouderen vaak onbekend bij apotheker

woensdag 15 april 2015 | Bron: Nierstichting.nl

Nierfunctie ouderen vaak onbekend bij apotheker

Van bijna de helft van de ouderen is de nierfunctie niet bekend bij de apotheker. Informatie over de nierfunctie is belangrijk voor medicijngebruik. Daarom start de Nierstichting de campagne ‘Medicijnen moeten u beter maken. Niet slechter’. 

Het melden van afwijkende nierfunctiewaarden aan de apotheker is wettelijk verplicht. Toch blijkt uit onderzoek dat zorgverleners de nierfunctie niet altijd meten en delen. Verkeerd medicijngebruik bij mensen met nierfalen veroorzaakt onnodige extra nierschade of andere bijwerkingen.

Risicogroepen

Vooral mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten lopen extra risico op nierschade door verkeerd medicijngebruik. Zij slikken namelijk vaak dagelijks medicijnen en hun aandoening kan nierschade veroorzaken. De Nierstichting stimuleert daarom (nier)veilig medicijngebruik bij deze risicogroepen met de online Check Nier & Medicijn

.
- Advertentie -
- Advertentie -