Zoeken

Zwangerschapsvergiftiging

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

De term zwangerschapsvergiftiging wordt gebruikt als het gaat om ernstige complicaties tijdens de zwangerschap. Vijftien procent van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met een vorm van zwangerschapsvergiftiging.

Oorzaken zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging heeft niets te maken met de voeding tijdens de zwangerschap. In medische termen betekent zwangerschapsvergiftiging dat er op een bepaald moment in de zwangerschap (meestal rond de 24 weken) complicaties ontstaan door een te hoge bloeddruk (hypertensie). Zwangerschapsvergiftiging wordt daarom ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan voor complicaties zorgen. Als je last hebt van een hoge bloeddruk is het belangrijk om geen zwangerschapscontroles over te slaan, zodat je bloeddruk in de gaten kan worden gehouden en zo nodig kan worden behandeld. Zo kunnen complicaties voorkomen worden.

Omdat zwangerschapsvergiftiging een verouderde term is zal er vanaf nu gesproken worden over ‘zwangerschapshypertensie’.

Symptomen zwangerschapsvergiftiging

De complicaties tijdens de zwangerschap die aangeduid worden met de term zwangerschapshypertensie zijn: pre-eclampsie, het HELLP syndroom en eclampsie.

Pre-eclampsie

Bij pre-eclampsie (toxicose) is er naast de hoge bloeddruk ook een te grote afvoer van eiwitten uit je lichaam. Je hebt bij pre-eclampsie de volgende klachten:

Pre-eclampsie kan voor verminderde werking van de moederkoek (placenta) zorgen, waardoor het ongeboren kindje te weinig voedingstoffen binnen krijgt en zo minder goed groeit. Ook kan pre-eclampsie ervoor zorgen dat je organen zoals nieren, lever en bloedvaten minder goed werken.

Neem altijd contact op met je huisarts of gynaecoloog als je tijdens je zwangerschap bovenstaande klachten hebt.

HELLP syndroom

De term HELLP syndroom is afgeleid van een Engelstalige afkorting: Hemolysis (bloedafbraak), Elevated Liver enzymes (leverfunctiestoornissen) and Low Platelets (verminderd aantal bloedplaatjes). Net als bij pre-eclampsie is er sprake van een hoge bloeddruk, vochtophopingen en eiwitverlies waardoor het ongeboren kindje een groeiachterstand kan oplopen. Bij het HELLP syndroom heb je de volgende klachten:

 • Hoofdpijn.
 • Misselijkheid.
 • Pijn boven in je buik.
 • Het gevoel dat er een band strak om je buik zit.

De gevolgen van het HELLP syndroom zijn groter dan bij pre-eclampsie voor zowel moeder als kind. Neem altijd contact op met je huisarts of gynaecoloog als je tijdens je zwangerschap bovenstaande klachten hebt.

Eclampsie

Eclampsie is de meest ernstige vorm van zwangerschapshypertensie. Het is een levensbedreigende situatie voor zowel moeder als kind en moet in het ziekenhuis behandeld worden. Bij eclampsie krijg je stuipen, die vergelijkbaar zijn met een epileptische aanval: je hebt stuiptrekkingen met je armen en benen en je kan kort bewusteloos raken.

Eclampsie kan voor, tijdens en ook na de bevalling optreden en ontstaat waarschijnlijk door een zeer hoge bloeddruk en vaatproblemen in de hersenschors. Eclampsie komt voor bij 1 op de 200 zwangere vrouwen die ernstige pre-eclampsie hebben of het HELLP syndroom. Eclampsie wordt meestal vooraf gegaan door de volgende klachten:

 • Een verhoogde prikkelbaarheid.
 • Toegenomen reflexen.
 • Het gevoel dat er een band strak om je buik wordt getrokken.
 • Hoofdpijn.
 • Tintelingen in je handen.
 • Toenemende vochtophoping.
 • Flitsen of sterretjes zien.

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Delen
Over zwangerschapsvergiftiging
Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

zwangerschapsvergiftiging

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video

Specials & Dossiers