Zoeken

Tuberculose

Wat is tuberculose? 

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die voornamelijk de longen aantast, maar het kan ook via de bloedbaan elders in het lichaam infecties geven. Er bestaan twee vormen: gesloten TBC en open TBC. De gesloten vorm is niet besmettelijk, open tuberculose is dat wel. In Nederland komt het niet zo heel veel meer voor. Jaarlijks wordt bij ongeveer 1100 mensen de diagnose tuberculose gesteld. De ziekte is hier goed te behandelen. Wereldwijd is tuberculose nog wel de meest voorkomende infectieziekte en sterven er veel mensen aan.

Oorzaken van tuberculose

Tuberculose wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis, ook wel tuberkelbacil genoemd. De TBC bacterie verspreidt zich via druppeltjes in de lucht die ontstaan door niezen of hoesten van iemand die open tuberculose heeft. Wanneer je deze druppeltjes inademt, kun je besmet raken. Slechts 10% van de mensen die besmet zijn met de tuberkelbacil worden ook ziek. Vaak is je eigen afweersysteem sterk genoeg om de bacterie onder controle te houden. De bacterie kan wel sluimerend aanwezig blijven en op een later moment, bijvoorbeeld wanneer je afweersysteem verzwakt is, de kop op steken. Dit kan acht weken tot levenslang duren.

Met de opkomst van HIV en AIDS is ook het aantal gevallen van tuberculose gestegen. HIV/AIDS tast namelijk je afweersysteem aan waardoor de tuberkelbacil minder goed bestreden kan worden en een sluimerende bacil actief kan worden.

Symptomen van tuberculose

 Een aantal symptomen van tuberculose zijn:

Diagnose van tuberculose

De diagnose tuberculose wordt gesteld met behulp van een röntgenfoto en een Mantoux-test. Bij de Mantoux-test wordt er tuberculine, een onderdeel van de tuberkelbacil onder de huid ingespoten. Als je huid na een paar dagen rood en gezwollen wordt, betekent dit dat je afweerstoffen tegen de tuberkelbacil maakt en je de bacterie dus bij je draagt of in het verleden contact hebt gehad met de bacterie en/of bent gevaccineerd tegen tuberculose.

Als je slijm ophoest, wordt dit slijm ook onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën om erachter te komen of je ‘open’ of ‘gesloten’ tuberculose hebt. Als je open tuberculose hebt, is het belangrijk dat de mensen met wie je regelmatig contact hebt ook onderzocht worden. Het kan zijn dat je hen besmet hebt.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

WC - stoelgangHet gebruik van bepaalde medicijnen waaronder antibiotica je darmflora kunnen verstoren? Hierdoor kun je last krijgen van stoelgangproblemen, uiteenlopend van een opgeblazen gevoel tot diarree of juist verstopping. Als je hier veel last van hebt, is het verstandig om met je arts te overleggen om over te stappen op een ander medicijn. Zelf kun je ook een aantal dingen doen om je darmflora en goede stoelgang in stand te houden. Lees hier meer over in de Special Stoelgang.

Wist je dat?

Zweetplekken door overmatig zwetenVerdamping van zweet het lichaam afkoelt waardoor je niet oververhit raakt? 1% van de bevolking heeft echter last van overmatig zweten en wordt daardoor beperkt in het dagelijks leven. De oorzaak is moeilijk te achterhalen, maar mogelijke boosdoeners zijn:

  • Emotionele prikkels zoals stress of nervositeit.
  • Een fysieke aandoening als koorts.
  • Overgewicht, de overgang of schildklierproblemen.
  • Bepaald medicijngebruik.
  • Pikant eten of te veel alcohol en tabak.

Wat je eraan kunt doen lees je in het dossier ‘Overmatig zweten: van zweethanden tot nachtelijk zweten’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video