Zoeken

Reflux

(Reflux oesophagitis)

Wat is reflux?

Reflux is een aandoening die voor een branderig gevoel in je slokdarm zorgt, omdat er maaginhoud met onder andere maagzuur naar terugstroomt. Maagzuur is een vloeistof die in je maag helpt bij de vertering van voedsel. Je maag zelf is beschermd door een laag slijm waardoor de zure vloeistof daar geen schade kan veroorzaken. Alles wat je eet en drinkt gaat via je slokdarm naar je maag. Een afsluiting tussen de slokdarm en de maag moet ervoor zorgen dat er geen maagzuur vanuit de maag terug kan stromen je slokdarm in. Je slokdarm heeft namelijk geen beschermende slijmlaag. 

Wanneer maaginhoud vanuit de maag toch terugstroomt naar je slokdarm spreken we van reflux. Dit kan ontstaan doordat de afsluiting niet goed functioneert. Het veroorzaakt een branderig gevoel boven in je buik, ook wel brandend maagzuur genoemd. 

Er kan onderscheid worden gemaakt in twee soorten van reflux:  

 • Gewone reflux: Bij een gewone reflux merk je zelf dat de maaginhoud omhoog komt.
 • Verborgen reflux: Bij een verborgen reflux komt de maaginhoud omhoog, maar merk je het niet.

Een ander onderscheid wat kan worden gemaakt, is zure reflux (reflux met zure maaginhoud) en gallige reflux (reflux met alkalische darminhoud).

In principe kan iedereen last hebben van een reflux, maar bij baby’s komt deze maagklacht regelmatig voor. Dit komt omdat hun sluitspier tussen slokdarm en maag nog onvoldoende ontwikkeld is. Hierdoor spugen ze regelmatig de zojuist gedronken melk uit. De refluxklachten verdwijnen naarmate het kind ouder wordt. 

Oorzaak van reflux

Een reflux kan verschillende oorzaken hebben:

Te veel druk op je buik door zwangerschap of overgewicht kan de inhoud van je maag omhoog duwen. Vooral in de laatste drie maanden hebben zwangere vrouwen hier vaak last van, omdat de baarmoeder dan zó groot is. Als je in het begin van je zwangerschap last hebt van brandend maagzuur, dan komt het door een verandering in je hormoonhuishouding. Het hormoon progesteron wordt meer aangemaakt. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de spieren rondom de baarmoeder wat verslappen. De sluitspier van de maag verslapt ook wat. Hierdoor kan het maagzuur gemakkelijker naar boven komen.

Door overgewicht kan een breuk in je middenrif ontstaan. Hierdoorheen kan je maag omhoog stulpen. Dit kan ervoor zorgen dat je slokdarmkringspier minder goed werkt, wat leidt tot het terugstromen van maagzuur vanuit de maag naar de slokdarm. 

Drinken en voedingsmiddelen verergeren klachten

Verschillende dranken zoals koffie, zure sappen, frisdrank met prik en alcohol kunnen brandend maagzuur veroorzaken of de klachten verergeren. Ook scherpe kruiden, citrusvruchten, chocolade en pepermunt kunnen dit effect hebben. Daarnaast zorgt vet eten ervoor dat er niet alleen meer maagzuur wordt aangemaakt, maar ook dat je maag langzamer werkt. Hierdoor is er dan een te grote hoeveelheid maagzuur in je maag. Je maag kan ook te veel maagzuur aanmaken doordat hij overprikkeld is door een infectie met een bacterie. 

Gevolg van leef- en eetgewoontes

Ten slotte zijn er verschillende factoren die brandend maagzuur tot gevolg kunnen hebben:

 • Roken.
 • Stress.
 • Te grote hoeveelheden eten.
 • Eten vlak voor het slapen.

Wanneer je de slijmvlieslaag in je maag is aangetast, kun je ook last krijgen van maagpijn. Dit kan komen door:

 • Infectie met een bacterie.
 • Roken.
 • Pijnstillers zoals diclofenac of ibuprofen.

Symptomen van reflux

Reflux, ook wel brandend maagzuur genoemd, kan verschillende klachten geven:

Als je regelmatig last van reflux hebt, dan kan je slokdarm geïrriteerd of zelfs ontstoken raken. Dit komt omdat de slokdarm geen beschermende slijmlaag heeft. 

Wanneer met klachten naar de arts?

Neem direct contact op met de huisarts als je maagklachten hebt en:

 • Plotseling heftige pijn boven in de buik of achter het borstbeen krijgt.
 • Als je bloed overgeeft
 • Als de ontlasting gitzwart is. 
 • Als je gedurende enkele weken elke dag maagklachten hebt en de pijn of het branderige gevoel steeds erger wordt. 

Laatst bijgewerkt op 1 oktober 2012

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

reflux

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video

Specials & Dossiers