Het middenrif
Als je eet, komt het voedsel via je slokdarm in je maag terecht. De slokdarm bereikt de maag via een opening in het middenrif. Dit is een koepelvormige spierplaat die je borstholte en je buikholte van elkaar scheidt. Hij bevat een opening voor het doorlaten van de slokdarm, slagaders, aders en zenuwen. Wanneer de opening in het middenrif groter is dan normaal, spreken we van een middenrifbreuk. Dit wordt ook wel een hernia diafragmatica genoemd. Het komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. In de westerse wereld heeft ongeveer 40% van de mensen van 60 jaar en ouder een middenrifbreuk.
Middenrifbreuk bij kinderen
Door onvoldoende opbouw van het middenrif kan bij kinderen een deel van de buikinhoud in de borstholte terechtkomen. Meestal komt de dunne of dikke darm en/of milt in de borstholte terecht. Het is een zeer ernstige aandoening waarbij het kind vanaf de geboorte aan de beademing moet en zo snel mogelijk een operatie moet ondergaan.
Middenrifbreuk bij volwassenen
Door een breuk in het middenrif kan een deel van de maag door deze opening naar boven glippen. De afsluiting tussen de slokdarm en je maag werkt dan niet goed meer. Hierdoor kan maaginhoud in je slokdarm terechtkomen, dit noemen we brandend maagzuur of reflux. Als je brandend maagzuur hebt, ontstaat er irritatie en kan je slokdarm gaan ontsteken.