Zoeken

Pijn bij het vrijen

(Dyspareunie)

Wat is pijn bij het vrijen?

Pijn bij het vrijen (dyspareunie) komt vaak voor, maar mensen vinden het meestal lastig om erover te praten. Zowel de man als de vrouw kan pijn voor, tijdens of na de seks ervaren. Jonge koppels evenals stellen op leeftijd kunnen kampen met dit probleem om verscheidene redenen. Soms is er een puur lichamelijk oorzaak aan te wijzen voor de pijn tijdens de geslachtsgemeenschap, maar vaker is het een combinatie van lichamelijke factoren en psychologische factoren.

Oorzaak van pijn bij het vrijen

Er zijn een heleboel verschillende redenen waarom een man of vrouw pijn kan ervaren voor, tijdens of na de seks.

Vrouwen

Bij vrouwen wordt er onderscheid gemaakt tussen diepe en oppervlakkige pijn bij het vrijen.   

Met oppervlakkige pijn wordt geduid op pijn die optreed bij contact met de vaginamond (de ingang van de vagina). Bijvoorbeeld bij het binnentreden van de penis in de vagina, of bij het inbrengen van een vinger of tampon. 

Oorzaken van oppervlakkige pijn:

Diepe pijn treedt op bij penetratie. De pijn wordt veroorzaakt doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Sommigen vrouwen ervaren dit als pijn in de onderbuik. 

Psychische factoren kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van pijn bij het vrijen. Zowel naast het bestaan van lichamelijke factoren, maar ook als enige oorzaak voor het pijn bij het vrijen. Als je niet voldoende seksueel opgewonden bent, kan je hierdoor pijn bij het vrijen ervaren. Wanneer je al vaker pijn hebt ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap, kan je bang zijn dat het weer gebeurd. Dit kan ook komen door negatieve ervaringen op seksueel gebied. De gedachten aan de pijn of aan de negatieve ervaringen, leidt vaak tot verkramping van de spieren. Hierdoor worden de slijmvliezen niet voldoende vochtig, waardoor seks hebben moeilijker gaat.

Mannen

Bij mannen kan ook pijn bij het vrijen optreden:

Symptomen van pijn bij het vrijen

De symptomen hangen samen met een de aanwezigheid van een eventuele onderliggende oorzaak. 

Pijn is een klacht die altijd aanwezig is. Daarnaast gaat het vaak gepaard met droge slijmvliezen bij de vrouw, doordat zij minder seksueel opgewonden raakt door de pijn die ze ervaart. 

Bij mannen kan een te kort frenulum inscheuren bij masturbatie of geslachtsgemeenschap waarbij het soms hevig kan bloeden en pijn veroorzaakt.

Als gevolg van pijn bij het vrijen kan ook je zin in seks (je libido) afnemen.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Canesten Gyno bij vaginale schimmel, zonder recept verkrijgbaarVaginale jeuk een symptoom is van een vaginale schimmel infectie? Andere symptomen van vaginale schimmel zijn een branderig gevoel en witte geurloze afscheiding. Oorzaken kunnen zijn hormonale schommelingen, gebruik van antibiotica of stress. Een vaginale schimmel is niet gevaarlijk, wel erg vervelend. Je kan het makkelijk zelf behandelen met Canesten Gyno. Het doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk met maar één vaginaal tablet. Snel en effectief! Canesten Gyno is ook verkrijgbaar als crème, voor inwendige en uitwendige behandeling. Beide werken even effectief. Canesten Gyno is het enige geneesmiddel tegen vaginale schimmel dat verkrijgbaar is zonder recept. Je voelt je snel weer jezelf.

Canesten GYNO is een geneesmiddel en bevat clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter. KOAG-nr: 80-0514-0628

- advertorial -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video