Zoeken

Vaginisme

Wat is Vaginisme?

Vaginisme houdt in dat een vrouw niet in staat is om geslachtsgemeenschap te hebben doordat de bekkenbodemspieren die rond de vagina liggen onbewust te sterk worden aangespannen. Daardoor wordt de opening heel nauw en is het inbrengen van de penis pijnlijk of zelfs onmogelijk. Vaak lukt het ook niet om een vinger of tampon in te brengen en is ook een inwendig onderzoek bij een arts een probleem.

Zin in seks

Het is overigens een misvatting dat een vrouw met vaginisme geen zin in seks heeft. Vaak wil ze juist wél, maar lukt het toch niet. Vaginisme kan binnen een relatie de nodige spanningen oproepen. Als je als vrouw wel graag seks wilt, maar het lukt steeds niet, ben je een volgende keer nog minder ontspannen. Met als gevolg dat jij en je partner weer teleurgesteld en nog meer gefrustreerd raken.

Oorzaak van vaginisme

Er zijn twee vormen: primair vaginisme en secundair vaginisme. Bij de primaire vorm is het probleem er altijd geweest, bij vrouwen met secundair vaginisme is het later ontstaan. Bij die laatste groep was penetratie dus eerder wel mogelijk. Dit kan gebeuren als gemeenschap bijvoorbeeld een tijdlang heel pijnlijk is geweest of na negatieve ervaringen op seksueel gebied.

Lichamelijke oorzaak

Een heel enkele keer is er een lichamelijke oorzaak voor vaginisme. Zo kan het maagdenvlies erg stevig zijn of kan penetratie pijn doen door een ontsteking, een SOA of door hormonale veranderingen in de overgang

Angst

Meestal is de opening op zichzelf niet te nauw, maar lijkt dat zo doordat de spieren zo strak zijn aangetrokken. Dat heeft vaak te maken met angst en onzekerheden. Veel vrouwen weten niet precies hoe hun geslachtsdelen er van binnen en van buiten precies uitzien en hoe ze werken. En die onwetendheid kan vragen oproepen: 'Is een penis niet veel te groot om in mijn vagina te passen? Zal het geen pijn doen? Zal ik niet zwanger raken?' Een vaginistische reactie kan ook een uiting zijn van onvrede met de relatie of met andere angsten die niet direct met seks te maken hebben. Het kan voortkomen uit een opvoeding waarin seksualiteit taboe was of als iets vies werd gezien.

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video