Zoeken

Vaginale droogheid

Wat is vaginale droogheid?

Bij vaginale droogheid is de normale bekleding van de vagina in dikte afgenomen. De normale bevochtiging van de vagina is verminderd waardoor een 'droog' milieu ontstaat. Vaginale droogheid wordt ook wel vaginale atrofie genoemd. Atrofie is een afname van weefsel. 

Vaginale droogheid een veel voorkomend verschijnsel na de overgang. Ongeveer één op de drie vrouwen krijgt hiermee te maken.

Oorzaak van vaginale droogheid

Vaginale droogheid komt vooral voor bij vrouwen na de overgang en bij vrouwen die zwanger zijn. Een droge vagina wordt veroorzaakt doordat de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen afneemt. Door de verandering in geslachtshormonen treedt atrofie (verkleining) van het slijmvlies van de vagina op. Deze wordt daardoor droger en stugger en er wordt minder vocht aangemaakt in de vagina.

Hiernaast kan vaginale droogheid worden veroorzaakt door stress of spanning. Medicijngebruik kan ook de natuurlijke vochtafscheiding van de vagina beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan de anticonceptiepil, antidepressiva en antihistaminica, maar ook aan medische behandelingen zoals chemotherapie.

Symptomen van vaginale droogheid

De klachten die ontstaan ten gevolge van vaginale droogheid zijn per vrouw verschillend. Sommige vrouwen hebben geen tot weinig klachten, anderen ervaren dagelijks klachten, zoals: 

  • Pijn bij het vrijen of bij het inbrengen van een tampon. Ook bij de man kan de vaginale droogheid pijn bij de seks veroorzaken. De ingang van de vagina kan ook wat nauwer worden, waardoor penetreren lastiger wordt. 
  • Irritatie van het vaginale weefsel. Waardoor je vatbaarder wordt voor vaginale infecties. Goede hygiëne is daarom erg belangrijk. 
  • Atrofie van de schaamlippen. Hierbij krimpen de schaamlippen en het onderhuids vetweefsel verdwijnt. Met als gevolg dat de schaamlippen slapper worden.

Deze tekst is goedgekeurd door K. Oomen, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Canesten Gyno bij vaginale schimmel, zonder recept verkrijgbaarHet te grondig reinigen van de vagina met zeep of wasgel vaginale schimmel kan veroorzaken? Wassen met zeep of wasgel verstoort het natuurlijke evenwicht tussen de bacteriën en schimmels in de vagina. Je herkent een vaginale schimmel aan jeuk, branderig gevoel en witte geurloze afscheiding. Niet gevaarlijk, wel erg vervelend. Je kan het makkelijk zelf behandelen met Canesten Gyno. Het doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk met maar één vaginaal tablet. Snel en effectief! Canesten Gyno is ook verkrijgbaar als crème, voor inwendige en uitwendige behandeling. Beide werken even effectief. Canesten Gyno is het enige geneesmiddel tegen vaginale schimmel dat verkrijgbaar is zonder recept. Je voelt je snel weer jezelf.

Canesten GYNO is een geneesmiddel en bevat clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter. KOAG-nr: 80-0514-0628

- advertorial -

Speel de vaginaquiz!

VaginaquizDe vagina zal niet heel vaak een onderwerp van gesprek zijn. Toch is het belangrijk om hier van alles over te weten. Bijvoorbeeld over verschillende aandoeningen of hygiëne van je vagina. Ben jij al goed op de hoogte? Test hier jouw kennis! Speel de quiz en verbeter je score! Ga naar de vaginaquiz!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video

Specials & Dossiers