Zoeken

Vaginale droogheid

Wat is vaginale droogheid?

Bij vaginale droogheid is de normale bekleding van de vagina in dikte afgenomen. De normale bevochtiging van de vagina is verminderd waardoor een 'droog' milieu ontstaat. Vaginale droogheid wordt ook wel vaginale atrofie genoemd. Atrofie is een afname van weefsel. 

Vaginale droogheid een veel voorkomend verschijnsel na de overgang. Ongeveer één op de drie vrouwen krijgt hiermee te maken.

Oorzaak van vaginale droogheid

Vaginale droogheid komt vooral voor bij vrouwen na de overgang en bij vrouwen die zwanger zijn. Een droge vagina wordt veroorzaakt doordat de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen afneemt. Door de verandering in geslachtshormonen treedt atrofie (verkleining) van het slijmvlies van de vagina op. Deze wordt daardoor droger en stugger en er wordt minder vocht aangemaakt in de vagina.

Hiernaast kan vaginale droogheid worden veroorzaakt door stress of spanning. Medicijngebruik kan ook de natuurlijke vochtafscheiding van de vagina beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan de anticonceptiepil, antidepressiva en antihistaminica, maar ook aan medische behandelingen zoals chemotherapie.

Symptomen van vaginale droogheid

De klachten die ontstaan ten gevolge van vaginale droogheid zijn per vrouw verschillend. Sommige vrouwen hebben geen tot weinig klachten, anderen ervaren dagelijks klachten, zoals: 

  • Pijn bij het vrijen of bij het inbrengen van een tampon. Ook bij de man kan de vaginale droogheid pijn bij de seks veroorzaken. De ingang van de vagina kan ook wat nauwer worden, waardoor penetreren lastiger wordt. 
  • Irritatie van het vaginale weefsel. Waardoor je vatbaarder wordt voor vaginale infecties. Goede hygiëne is daarom erg belangrijk. 
  • Atrofie van de schaamlippen. Hierbij krimpen de schaamlippen en het onderhuids vetweefsel verdwijnt. Met als gevolg dat de schaamlippen slapper worden.

Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2013

Deze tekst is goedgekeurd door K. Oomen, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat zijn de verschijnselen van waterpokken?

Bekijk de video

Specials & Dossiers