Zoeken

Vaginale schimmelinfectie

(Candidiasis)

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een infectie van je vagina veroorzaakt door een schimmel. Veel vrouwen schamen zich voor het feit dat ze een vaginale schimmel hebben, omdat ze onterecht denken dat het een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is of dat het met een slechte hygiëne te maken heeft. Beide zijn niet waar. Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk en niet besmettelijk, maar wel heel vervelend.

Oorzaak van een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale infectie wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans. Ondanks dat het dus eigenlijk een gist is, wordt de infectie wel een schimmelinfectie genoemd. Candida leeft van nature al in je vagina, maar daar merk je niks van omdat het in balans gehouden wordt met verschillende bacteriën die daar ook leven. Wanneer er een verstoring komt van dit evenwicht kan de candida zich gaan vermenigvuldigen en gaan overheersen. Dan pas ontstaan de klachten. De balans in de vagina kan op verschillende manieren verstoord raken:

  • Wassen met zeep. Zeep verandert de zuurgraad (pH) van je vagina waardoor candida makkelijker kan groeien. Ook kan veelvuldig wassen of het gebruiken van een vaginale douche ervoor zorgen dat je bacteriën wegspoelt waardoor er meer ruimte is voor de candida.
  • Hormoonschommelingen. Veranderingen in de hormoonspiegels hebben soms een bevorderend effect op de groei van candida. Deze hormoonschommelingen kunnen natuurlijk zijn, zoals bij menstruatie en zwangerschap, of komen door het gebruik van hormoonpreparaten zoals de pil.
  • Antibiotica. Sommige antibiotica doden bacteriën in de vagina. Op die manier krijgt de candida ruimte om te groeien.
  • Spanningen of stress kunnen ook zorgen voor een onbalans in de vagina.

Mensen met een lage weerstand of diabetes hebben een hogere kans op het krijgen van een vaginale schimmelinfectie.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie

De meest voorkomende symptomen bij een vaginale schimmelinfectie zijn:

  • Jeuk in en rond de vagina.
  • Schrijnende of brandende pijn bij de vagina.
  • Pijn bij het plassen of bij seks.
  • Veel geurloze afscheiding die wit en brokkelig is.
  • Roodheid en zwelling van de vaginawand en schaamlippen.

Niet iedere vrouw heeft bij een vaginale schimmelinfectie last van symptomen. Ook hoef je niet alle symptomen te hebben.

Diagnose van een vaginale schimmelinfectie

Bij drogist of apotheek zijn er geneesmiddelen te  verkrijgen die helpen bij vaginale schimmel. Als je veel last hebt van de klachten, kun je het beste naar de huisarts gaan. Deze zal eerst de binnenkant van je vagina bekijken. Als er roodheid en korrelige afscheiding te zien is, zal er een beetje afscheiding afgenomen worden voor verder onderzoek. Candida is gemakkelijk te herkennen onder de microscoop, dus de diagnose kan snel gesteld worden.

Laatst bijgewerkt op 28 juli 2015

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video

Specials & Dossiers