Zoeken

Vaginale schimmelinfectie

(Candidiasis)

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een ontsteking van je vagina veroorzaakt door een schimmel. Ongeveer driekwart van de vrouwen krijgt tijdens haar vruchtbare periode wel een keer te maken met een vaginale schimmelinfectie. Veel vrouwen schamen zich voor het feit dat ze een vaginale schimmel hebben omdat ze onterecht denken dat het een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is of dat het met een slechte hygiëne te maken heeft. Beide zijn niet waar. Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk en niet besmettelijk, maar wel heel vervelend.

Oorzaak van een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale infectie wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans. Ondanks dat het dus eigenlijk een gist is, wordt de infectie wel een schimmelinfectie genoemd. Candida leeft van nature al in je vagina, maar daar merk je niks van omdat het in balans gehouden wordt met verschillende bacteriën die daar ook leven. Wanneer er een verstoring komt van dit evenwicht kan de candida zich gaan vermenigvuldigen en gaan overheersen. Dan pas ontstaan de klachten. De balans in de vagina kan op verschillende manieren verstoord raken:

 • Wassen met zeep. Zeep verandert de zuurgraad (pH) van je vagina waardoor candida makkelijker kan groeien. Ook kan veelvuldig wassen of het gebruiken van een vaginale douche ervoor zorgen dat je bacteriën wegspoelt waardoor er meer ruimte is voor de candida.
 • Hormoonschommelingen. Veranderingen in de hormoonspiegels hebben soms een bevorderend effect op de groei van candida. Deze hormoonschommelingen kunnen natuurlijk zijn, zoals bij menstruatie en zwangerschap, of komen door het gebruik van hormoonpreparaten zoals de pil.
 • Antibiotica. Sommige antibiotica doden bacteriën in de vagina. Op die manier krijgt de candida ruimte om te groeien.
 • Spanningen of stress kunnen ook zorgen voor een onbalans in de vagina.

Mensen met een lage weerstand of diabetes hebben een hogere kans op het krijgen van een vaginale schimmelinfectie.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie

De meest voorkomende symptomen bij een vaginale schimmelinfectie zijn:

 • Jeuk in en rond de vagina.
 • Schrijnende of brandende pijn bij de vagina.
 • Pijn bij het plassen of bij seks.
 • Veel afscheiding die wit en brokkelig is.
 • Roodheid en zwelling van de vaginawand en schaamlippen.

Niet iedere vrouw heeft bij een vaginale schimmelinfectie last van symptomen. Ook hoef je niet alle symptomen te hebben.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Nieuw: Multi-Gyn FloraPlus: behandelt en voorkomt vaginale schimmel problemen

Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak gepaard met jeuk, een branderig gevoel en een overmatige witte, brokkelige afscheiding. Multi-Gyn FloraPlus heeft een dubbele werking:

 • De unieke prebiotische componenten stimuleren de groei van goede lactobacillen. Binnen 5 dagen wordt een gezonde vaginale flora bereikt.
 • Het gepatenteerde 2QR complex, zorgt ervoor dat de schimmels zich niet meer kunnen hechten en verlicht de klachten effectief.

- advertorial -

Speel de vaginaquiz!

VaginaquizDe vagina zal niet heel vaak een onderwerp van gesprek zijn. Toch is het belangrijk om hier van alles over te weten. Bijvoorbeeld over verschillende aandoeningen of hygiëne van je vagina. Ben jij al goed op de hoogte? Test hier jouw kennis! Speel de quiz en verbeter je score! Ga naar de vaginaquiz!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video

Specials & Dossiers