Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.
Gerelateerde pagina's

Kleptomaan of toch gewoon crimineel?

Verhaal door Jady (13)

Jady (13 jaar) is verslaafd aan winkeldiefstal. Het begon met een poederdoos, maar inmiddels stopt ze een hele rits make-upspullen achteloos in haar tas. Waarom? Voor de kick. "Ik blink nergens in uit en hierin wel."

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Eerste winkeldiefstal

"Het begon een half jaar geleden toen ik een poederdoos had gekocht die thuis toch de verkeerde kleur bleek te zijn. Een drogisterij moet gewoon goed licht hebben maar dat was dus niet zo. En nee hoor, ik mocht het niet ruilen van de bitch achter de toonbank. Ook al had ik hem nog niet gebruikt. Ik was er erg boos om en toen heb ik een nieuwe meegenomen in wel de goede kleur. Puur uit gerechtigheid. De oude doos heb ik daar achtergelaten, hup een stickertje erop en ze kunnen het weer verkopen. Het was een week zakgeld geweest. Het was fijn, gaf een fijn bevredigend gevoel. Er zijn al zoveel dingen waar je niks aan kunt doen en dit ging prima."

"Dus toen later heb ik een oogpotlood meegenomen. En toen een haarspeld. En toen mascara. En toen foundation. Inmiddels heb ik een hele nieuwe set aan make-upspullen. Eerst was het leuk maar toen niet meer. Toen de kick er wat af ging toen vond ik dat het toch wel link werd. Twee of drie keer per week is best veel en vroeg of laat moet het toch fout gaan. En dan krijg je een strafblad en vind je nooit meer werk. Het gevoel dat ik met zoiets doms als het jatten van een camouflagestift mijn hele leven kapotmaakt is echt verschrikkelijk!"

Kicken op jatten 

"Het is nu al zo dat ik met lood in mijn schoenen naar het winkelcentrum fiets omdat ik gewoon zeker weet dat ik gesnapt wordt. Alsof ik mijn ondergang tegemoet fiets. Maar toch moet ik. Ik heb nu meer poederdozen dan ik ooit op krijg, meer deodorant en kleuren nagellak die ik niet eens mooi vind. Mijn zakgeld krijg ik niet meer op en verstop ik omdat mijn ouders dit natuurlijk niet mogen weten. Maar het geeft een kick dat het jatten zo goed gaat. Ik kan niet vreselijk goed leren op school, ik ben niet bijzonder, ik zou net zo goed niet eens kunnen bestaan."

"Met mijn ouders kan ik niet praten, broers of zussen heb ik niet en zulke goede vriendinnen als vroeger heb ik niet meer. Het lijkt soms wel of ik droom, of mijn lichaam niet van mij is en iedereen echt is behalve ik. Alleen jatten ben ik wel goed in, dat is het enige. Ik kan alles van een toonbank jatten onder de ogen van de verkopers vandaan. Ze vinden me een braaf uitziend weinigzeggend meisje, die kan geen kwaad. Ze kijken alleen maar naar kinderen die eruit zien als tuig, die houden ze wel in de gaten. Mij niet."

Afkicken 

"Ik heb dus wel nagedacht over wat ik moet doen. Ik heb geprobeerd te stoppen maar dat lukte niet. Ik heb één keer een week volgehouden, dat had ik afgesproken met een vriendin. Ik heb het aan twe vriendinnen verteld. De ene vond het alleen maar heel slecht van me. Ze heeft het zelfs doorverteld aan haar moeder, want later zei ze tegen me dat ook haar moeder het heel stom van me vond. Ik was heel boos op haar dat ze het had doorverteld. Nu hebben we ruzie, want ik praat niet meer met haar. De andere vriendin wil me best helpen maar weet ook niet hoe. Dus nu hebben we prijzen afgesproken: voor maximaal 7,50 per week en dan een week later voor maximaal 5 enzovoorts enzovoorts. Het is te proberen maar ik weet echt niet of het lukt."

Reageren
Gerelateerde pagina's

Reacties

 • Sil

  Kleptomaan

  Je moet gewoon niet stelen en eerlijk zijn tegen je ouders ! Dat is toch niet zo moeilijk ?

  Reageer
 • Sil

  Zomaar een vriend

  Hoiik ben een jongen van 20 en ben vroeger vaak gepestvernederd en inmekaargeslagen.Bij mijn ouders kon ik niet terechten vrienden had ik al helemaal niettotdat ik via een hobby van mij (computercommunicatie via de lucht) vrienden en vriendinnen leerde kennenen al snel had ik iemand om mijn problemen eruit te gooieniemand om mee te prateniemand die luisterde en die een arm om me heen sloeg als het even teveel werdt..Nu ben ik 20 en ik heb de eigenschap om mensen met problemen aan te trekken dit houdt dus in dat mensen snel met problemen naar mij toe komen..Ik wind het heel belangrijk dat IEDEREEN die iets op zijn/haar hart heeft iemand moet hebben waar hij of zij mee kan pratenECHTE vriendschap mee kan hebben..Geloof medaar kan je levens mee redden..Met vriendelijke groet...iemand die zich alles iets teveel aantrekt. Meisje van 13.. voor jou.. (menno@mooielamp.com)

  Reageer
 • Sil

  Rene

  Hallo meisje van dertien. Mijn naam is Rene (32) en ondernemer. Jouw verhaal herken ik heel goed van toen ik ook jouw leeftijd had. Het was gewoon spannend op dingen te jatten. Nu heb ik een administratiekantoor en leid jonge mensen op. Zij jatten ook wel eens wat van mij en ik vind het vreselijk dat ik alles wat voor hen van waarde is moet verstoppen. Afgezien van de kick wat je hebt bij het jatten uit winkels kan het ook een soort boosheid zijn of gewoon geen financiele middelen hebben. De meesten groeien daar overheen. En als je zo'n jatter bent als ik dan zul je er mee stoppen als je in de kraag gegrepen wordt. Overigens je hoeft niet bang te zijn voor een levenslang strafblad meestal moet je daar echt een recidivist voor zijn. Overigens op je 18de krijg je gewoon weer een schone lei tenzij je onbeterbaar blijkt.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Hallo 13-jarige,
  Als eerst wil ik zeggen dat het goed van je is om te schrijven. Tussen de regels door hoor ik je zeggen dat het jatten je een stuk controle geeft. Dat is een prettig gevoel. Veel dingen in je leven lopen niet zoals je het zou willen. Je hebt een slecht contact met je familie op school loopt het niet helemaal goed. En ik hoor je zeggen dat je jezelf niets waard vindt. Het jatten wordt dan een vervanging. Dat is dan het enige waar je controle over hebt. Heel begrijpelijk hoor. Misschien kan je is met de kindertelefoon bellen. Ze staan in ieder telefoonboek. De huisarts is ook een idee. Misschien heeft hij een oplossing in de vorm van therapie. Ook bestaat het JIP, jongeren advies centrum of het JAC allemaal instanties de je anoniem kunnen helpen. Praat er in ieder geval met iemand over. Succes.

  Reageer
 • Sil

  Een steenbok

  Hallo Meisje van 13.. Misschien een goed idee: Praat erover met je huisarts, die heeft zwijgplicht en die praat altijd met je! Op die manier komen je ouders er niet achter en hij is iemand die je echt kan helpen! Veel succes!

  Reageer
 • Sil

  Een zakenman

  Hoi,

  Toen ik een jaar of 12, 13 was, jatte ik ook van alles en nogwat. Bij mij was het ook om de kick: ik zat op de basisschool, en knikkeren was toen "in". Bij een speelgoedwinkel heb ik stapels knikkers meegenomen, en verder jatte ik snoep en sigaretten (ik vond het stoer om te roken, en als jochie van 12, 13 met een babyface krijg je nooit sigaretten mee).

  Inmiddels ben ik 23, en ben directeur van een computerbedrijf. In dat eigen bedrijf heb ik ook te maken met oneerlijke mensen: ik lever iets, stuur een rekening, en ik krijg het geld gewoon niet! Als ik zoiets meemaak, denk ik vaak: "Dat is dus wat ik ook deed!". Moet je voorstellen: een winkelier koopt iets in, en betalat daarvoor. Vervolgens komt er een etterbakkie, die iets meeneemt zonder ervoor te betalen. Op die leeftijd dacht ik er niet over na, maar ik ben maar wat blij dat ik op een dag doorkreeg dat het gigantisch grof is, wat ik deed. Ik heb toen AL MIJN GELD VAN DE BANK GEHAALD! Ik heb een schatting gemaakt wat voor schade ik de winkeliers bij mij in het dorp heb aangericht, heb dat bedrag vermenigvuldigd met twee, en heb dat aan die mensen gegeven. Twee van die winkeliers zijn nu klanten van mij. En ze betalen keurig hun rekeningen aan mij.

  Ik schaam me voor wat ik gedaan heb. Het is geen menswaardig bestaan: een crimineel zijn. Als ik dan een reactie lees, van iemand die zegt dat ze liever crimineel is, denk ik: "mens, denk na! Je kunt zoveel met dit leven. Ik heb vanaf mijn 18e keihard gewerkt, en heb nu een groot bedrijf opgebouwd. Ik heb klanten in Nederland, België, Duitsland en Denemarken, reis half Europa door, en heb de tijd van mijn leven." Tuurlijk, dat jatten gaf me ook wel een kick. Maar wat ik nu doe, is honderdmaal, wat zeg ik, duizendmaal leuker! En het is nog eerlijk ook! Ik geef nu leiding aan iets van 20 medewerkers, en hoef nooit over mijn schouder te kijken of ik misschien word gevolgd.

  Ik geloof niet in therapieën, ik ben van mening dat iedereen zelf in kan zien hoe een mens behoort te leven. Als je hebt leren praten, kun je ook gedragsregels leren. Ga niet met die 'afbouwacties' beginnen, in de trant van 'eerst voor F7,50, dan voor F5,00', dat gaat niet werken. Jouw vraag bovenaan het stukje is heel simpel te beantwoorden: Ja, je bent een crimineel. Of je nu een bank berooft of een snoepje van een stuiver jat, je bent crimineel. Ik was het ook, en heb ervan geleerd. Misschien een harde opmerking van mij, maar het is puur bedoeld om je tot inkeer te brengen: het leven brengt zoveel goeds, waarom zou je riskeren dat weg te gooien? Doe er wat aan, nu het nog kan! Je hoeft geen spullen te jatten, wat zou jij ervan vinden als je later in een huisje woont, je auto voor de deur hebt gezet, en als je weg wilt rijden is je auto pleite. Als die dan later tegen een boom terug wordt gevonden, en de dader wordt gepakt, krijg je de reactie: "ik deed het voor de kick". !
  Wordt jij vrolijk? I guess not! Wees sterk, het is ECHT NIET noodzakelijk.....

  Vriendelijke groet,

  Een zakenman

  Reageer
 • Sil

  Marjon

  Hallo meisje van 13,

  Ik herkende je verhaal uit duizenden. Ik ben namelijk zelf ook kleptomaan geweest. Gelukkig ben ik er met een heleboel hulp van anderen vanaf gekomen.
  Als eerste wil ik je een advies geven. Onderschat niet dat wat je doet hartstikke verkeerd is, ookal kun je er niets aan doen. Als je niet inziet dat het verkeerd is zul je jezelf niet kunnen helpen en zullen anderen ook niets kunnen doen.
  Ik ben destijds zo ver gegaan dat ik wel gepakt ben in tegenstelling tot jou en ik ben toen toevallig de juiste personen tegen gekomen.

  Ik weet dat het moeilijk is om over te praten, maar je zult het toch echt moeten doen, want alleen kom je hier nooit vanaf.
  Mijn advies is om eens een keer de Rutgerstichting te bellen en hen je verhaal uit te leggen. Zij zullen dan voor je gaan zoeken naar en goede psycholoog en denk nou niet direct: ik ben toch niet gek, ik hoef niet naar een psycholoog. Maar onthoud goed dat kleptomanie een vorm van een geestesziekte is, net als bijvoorbeeld schryzofenie. Je hebt een onderbewust zijn die voor jou steelt, je bent het niet zelf.
  Een psycholoog kan met je gaan oefenen om je onderbewustzijn zelf onder controle te houden, zodat je niet meer zult stelen.

  Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. Ga dus alsjeblieft naar de Rutgerstichting (je kunt anoniem bellen) en zet je trots opzij. Je kunt geholpen worden, maar je kunt het echt niet zonder proffesionele hulp.

  Reageer
 • Sil

  Marjo

  Ik wil je wel een beetje op weg helpen.Het gedrag van jou komt bekend voor.Ten eerste je zit echt in een leeftijd dat je zelf bent aan het ontdekken en wat je mogelijkheden zijn.Je bent nu aan het uitproberen hoe ver dat je kunt gaan, je grenzen proberen te verleggen.Maar je weet dat je aan de andere kant gesnapt kunt worden.Maar mij lijkt dat je niet echt bewust bent van je gedrag.Ik zal je een tip geven,kijk eens bewust naar je gedrag.Stel je zelf de vraag wanneer heb ik behoefte en drang om te stelen.Dat kunnen momenten zijn waar je niet happy, of lekker in je vel zit b.v.Daar zou je eens moeten op richten en meer over nadenken. Trouwens je zit niet in bepaald glorieuze leeftijd.Te jong voor als volwassen te gedragen en te oud als een kind behandeld te worden.Tussen wal en schip zitten.
  Als je erachter bent gekomen wanneer zich dit manifisteert moet je dat koppelen aan gevaar als je zo´n gevoelens van drang hebt.Zoek dan iets wat wel kan, iets leuks gaan doen, wat je heel graag doet en ontspant.Zo, kun je gevoelens aan een gedrag gaan koppelen.Probeer dat eens.
  En laat mij iets weten of het helpt.
  groetjes Marjo ( verpleegkundige)
  p.s. je bent geen crimineel, dat is erg zwaar beladen.

  Reageer
 • Sil

  Bart

  hallo,

  ik wil eventjes reageren op jouw probleem.
  Ik ben een jongenman van 22 en heb zo ongeveer hetzelfde meegemaakt als wat jij nu meemaakt. Het ging mij in eerste instantie ook puur om de kick. het werd van een pakkie shag tot erger. het eindigde met een inbraak....en toen ging het mis. opgepakt door politie. de hele dag op het politiebureau voor verhoor en laat in de avond werd ik daar opgehaald door mijn vader. Ik had mijn ouders nog nooit zoveel verdriet aangedaan als die dag. Ik besefte dat maar al te goed. Vanaf die ben ik altijd open geweest tegenover mijn ouders. Mijn ouders weten alles wat ik de afgelopen jaren heb gedaan, zowel de goede als de kwade...
  Dat je op 13-jarige leeftijd niet met je ouders wilt praten vind ik heel begrijpelijk. Ga eens op zoek naar een volwassen persoon waarvan je zeker weet dat je hem of haar kunt vertrouwen en vertel alles en probeer samen een uitweg te vinden voor jou probleem.
  sterkte....

  Reageer
 • Sil

  Eva

  Ik las de reactie van dat meisje dat ook jatte en voelde me meteen geroepen om ook te reageren. Toen ik 13/14 was jatte ik ook weleens wat. En ook steeds meer. En ook spijbelde en blowde ik, alles werd steeds erger. Maar ik wilde even kwijt dat het ook allemaal goed af kan lopen. Ik ben nooit gepakt, maar toen ik bijna eindexamen ging doen werd ik zelf ineens heel serieus. Alles was over. Het was voor mij meer een soort fase geweest. Ik kom nooit meer in de verleiding iets mee te nemen. Ik vind het niet leuk, niet spannend het doet me niks meer. Liever geen crimineel, dan maar een hockeytrutje!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

97 - 7 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren