Zoeken

Voeding

Voeding is de brandstof voor het lichaam. Het geeft je lijf energie. Als de ‘brandstof’ niet goed (gezond) is, dan kan je lichaam ook niet optimaal functioneren. Voeding geeft het lichaam de energie die nodig is om allerlei dingen te doen, zoals lopen, werken en sporten. Het levert ook de beschermende stoffen en de bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om te groeien, zich voort te planten, ziektes te bestrijden en verwondingen te herstellen. Gezond eten is dus erg belangrijk. Maar wanneer eet je gezond? Welk voedingspatroon kun je je het beste aanmeten? Dit en meer lees je in onze special over voeding. 

Tip van de maand

Tip van de maandGa niet naar de supermarkt als je honger hebt. Bij het zien van alle zakken chips, chocolade en lekkere broodjes loopt het water je zeker in de mond. En je koopt dan altijd meer dan je nodig hebt. Dus ga niet rond lunchtijd of avondeten naar de supermarkt, maar kies een ander moment op de dag. 

Wist je dat?

dossier Voedingssupplementen en mineralenVoedingssupplementen dienen als dagelijkse aanvulling op je voeding, maar nooit als vervanging? Ze helpen bij het peil houden van je vitamine- en mineralenniveau. Waar je op moet letten bij de keuze voor een bepaald supplement, lees je in het dossier Voedingssupplementen en mineralen. Je leest er ook hoeveel mineralen je dagelijks nodig hebt en wat er in je lichaam gebeurt wanneer je te maken krijgt met een overschot of juist een tekort aan bepaalde mineralen.

Wat doe je bij een te hoog cholesterol?

Heb jij ooit je cholesterol gehalte laten meten? En wat doe je er aan als het te hoog blijkt te zijn? Mensen op straat vertellen over hun ervaringen.

Mijn verhaal

'Ik deed het in mijn broek door lactose-intolerantie'

Mirjam (37) heeft last van lactose-intolerantie. Pas na jarenlange darmproblemen kwam ze erachter wat het was. Mirjam: "Eigenlijk heb ik altijd al lopen rommelen met mijn darmen. Zolang ik me kan herinneren heb ik last van een opgeblazen buik en winderigheid. 

Lees het verhaal van Mirjam!

Discussie

Is genetische manipulatie van voedsel een voor- of achteruitgang?

Door de erfelijke eigenschappen van een gewas of dier te veranderen, kunnen wetenschappers de uiteindelijke ontwikkeling van het voedsel beïnvloeden. Een landbouwgewas is bijvoorbeeld beter gewapend tegen infecties of een koe produceert melk met een cholesterolverlagende werking.

Is genetische manipulatie van voedsel een voor- of achteruitgang?

Discussieer mee!

Volgende paginaVideo's

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief