Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe bereid jij je voor op je ski- of snowboardvakantie?

Elk jaar reizen er veel mensen af naar de sneeuw om daar een weekje op de latten danwel een snowboard te staan. Besneeuwde bergtoppen, een dikke laag sneeuw en vooral de après ski mogen tijdens deze vakantie dan ook zeker niet ontbreken. Maar tijdens deze wintervakantie lopen mensen kans om een blessure op te lopen.   

De aard van de blessures is bij mannen en vrouwen verschillend. Vrouwen hebben vooral letsel aan knieën, onderarmen en handen. Mannen meer aan hoofd, schouder, romp en knieën. Beginners hebben driemaal meer kans op blessures dan een gevorderde skiër. Het weer, de conditie van de piste, het gedrag van andere skiërs, eigen vermoeidheid, drankgebruik en vooral zelfoverschatting zijn allemaal factoren die ski- en snowboardblessures kunnen veroorzaken.

Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede conditie. Een goede voorbereiding bestaat niet alleen uit een algemene training, maar ook uit een specifieke, op de sport gerichte training. Enkele uren per week sporten is prima om een basisconditie op te bouwen of te behouden. Fietsen en/of hardlopen zijn uitstekende trainingsvormen voor de grote spiergroepen en zullen de bloedsomloop en de skeletspieren verbeteren. Train ook de techniek, snelheid en kracht van die spiergroepen die voor de skiër, langlaufer of snowboarder belangrijk zijn.

Hoe bereid jij je voor op je ski- of snowboardvakantie? Begin je al weken van te voren met trainen of is een warming up voor het skiën of snowboarden genoeg?

Reacties

 • Nickj

  11 december 2013 12:18

  Ik heb een liesblessure (aanhechting) en ga 28 december skiën, weet iemand of je deze spier veel gebruikt? (ik denk voornamelijk bovenbeen)
  Ik loop bij de fysio op dit moment (al 4 weken) en hij zegt dat ik over 2 weken gewoon kan skiën en pijnvrij ben, maar ik merk dat het tot nu toe dat de pijn af en toe blijft.
  Heb afgelopen maandag wel 13 minuten gerend, beetje raar gevoel aan de aanhechtingspier, maar niet echt pijnlijk. Laatste 2 dagen wel een beetje reactie in de vorm van een heel klein beetje pijn.

  • Lonneke

   13 januari 2012 14:10

   Vanuit de Nederlandse Skivereniging is er nu een nieuwe mogelijkheid om thuis te trainen en je fysiek voor te bereiden op het skien of snowboarden met 5 trainingen van 30 minuten, oplopend in zwaarte. Lijkt mij ideaal om goed voorbereid te zijn voor je actieve vakantie.

   • Michiel

    13 januari 2011 12:53

    Ik train mijn adductoren in de maand voor het snowboarden. Verder heb ik een balansbord waar ik wat oefeningetjes op doe. In totaal oefen ik ongeveer zo'n 2 uur per week (4 weken lang). Daarnaast sport ik 1 a 2x per week (het hele jaar door). Verder gewoon niet zeuren en doorknallen met spierpijn; herstellen kan je na de wintersport.

    • niels blokker

     08 april 2010 16:30

     Volgens mij is pols bescherming onzin, want je hebt meer kans om je vingers te breken.
     De meest vervelende blessure is aan de gewrichten, zoals schouder en knie. Lastig te behandelen en langdurig. Mij advies is om deze zeer goed te trainen, door te fietsen en hardlopen train je verschillende spieren om je knie gewrichten heen. Vooral bij het freestyle and freeride skien is het aan te raden dit goed te trainen naast je standaard training. Niets erger dan door een blessure een poederdag te missen.

     • addd

      20 april 2008 22:54

      ja man: voornameijk de gehele benen. Voornamelijk bovenbeen. Voor de rest wordt je gehele lichaam goed getraint want voor bocheten maken, freestyle, off piste echt gewoon alles heb je korte kracht voor nodig.

      • andrew

       05 maart 2008 18:49

       hallo, ik ben andrew 13 jaar oud en doe mijn werkstuk over snowboarden ik wil graag weten welke spiergroepen je daarvoor traint kunt u mij dat vertellen? Groetjes van andrew

       • Marloes

        09 juni 2006 17:47

        Ik sport het hele jaar door..1x per week yoga en min.1x per week indoor boarden..ik voorkom blessures door m'n techniek te trainen en goede bescherming te dragen (knie bandages, botsbroek en voor op vakantie erbij een helm polsbeschermers & rugprotectie). Een algehele goede conditie is sowieso goed..en veel fietsen overal naar toe!

        • snowie

         27 januari 2006 15:15

         Meestal een maand voordat we op wintersport gaan step ik iedere dg zo'n 20 minuten, ook skeeler ik veel, verder tennis ik iedere week 2 uur dus ja ik train zeker wel voordat ik op wintersport ga!! Er zijn ook speciale oefeningen om je bovenbeenspieren sterker te maken. Ga met een rechte rug tegen de muur in zit stand staan en bouw dit op van 30 seconden tot 3 minuten. Nog een handige oefening is: zet je benen iets uit elkaar, ga op je tenen staan en zak door je knieën met rechte rug, blijf even gebogen en ga weer omhoog doe dit 10 keer achter elkaar, schud je benen uit en doe dit nogmaals probeer dit zo'n 4 keer per dag te doen.... fijne vakantie!!!!

         • Daan

          06 maart 2004 11:14

          Wij skien een maand voordat we op wintersport gaan 2x in de week op een indoor skibaan (rollerbank). Dit is zelfs veel zwaarder voor je bovenbeen spieren dan op de echte sneeuw skien. In de week dat we op wintersport gaan hebben we geen spierpijn gehad!

          • marco

           29 januari 2004 09:43

           Van maximaal een aantal uren per week ga je nu een aantal dagen achtereen vrij intensief (winter)sporten, je lichaam is daar zonder voorbereiding echt niet op voorbereid. Ik begin altijd met een warming-up, ik train (gewoon omdat ik het lekker vind) het hele jaar door d.m.v. hardlopen, cardio-fitness etc. maar voor het skiën vooral been/buik/kuitspieren, ga maar eens 1 tot 2 minuten tegen een vlakke muur aanzitten en je voelt wat je nog tekort komt aan kracht ! Let tijdens het skiën goed op je voeding en stop wanneer je moe wordt of kramp krijgt, neem tijdens de vakantie eens een sportmassage en een sauna, is goed voor je spiertjes.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -