Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ouderen vaak in ziekenhuis door uitdroging

dinsdag 08 april 2014 | Bron: Medical Facts

Uitdroging is één van de belangrijkste oorzaken waardoor ouderen in het ziekenhuis belanden. Vaak heeft het verstrekkende gevolgen, want na de ziekenhuisopname kunnen de meesten niet meer zelfstandig wonen. 

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Ouderen drinken onvoldoende waterUit onderzoek van GGD West-Brabant blijkt 2 op de 10 Brabantse ouderen minder drinkt dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 8 kopjes/glazen per dag. Als reden hiervoor geven ze aan dat ze het minimum niet kennen en ook geen dorst hebben. Dat laatste is logisch, omdat het dorstgevoel afneemt, naarmate de leeftijd vordert.

Gezondheidsrisico’s

Omdat uitdroging tot allerlei gezondheidsrisico’s kan leiden – van ijlen tot geneesmiddelenvergiftiging – is de GGD daarom een project gestart om ouderen voldoende te laten drinken. Momenteel wordt getest onder twee groepen ouderen. Beide groepen krijgen voorlichting over gezond drinkgedrag en de risico’s van uitdroging. Bij de tweede groep wordt daarbij een drinkherinneringsapparaat in huis geplaatst. Het apparaat registreert hoeveel de oudere dagelijks drinkt en geeft een seintje wanneer dan minder is dan de aanbevolen hoeveelheid.

De uitkomsten van dit onderzoek worden begin september verwacht. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -