Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Verschillende fasen dementie

4.7 uit 5 - 77 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren. Hoewel veel mensen dementie vooral associëren met geheugenverlies, is dementie meer dan dat. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig verschillende hersenziektes. Als je dementie hebt, gaan cellen in je hersenen minder goed werken en sterven af. Hierdoor krijg je steeds meer problemen met bijvoorbeeld je geheugen, het werken met een agenda, tijdsbesef (klokkijken) en het herkennen van mensen en omgeving.

Naast problemen die te maken hebben met een slechter functionerend geheugen kun je moeite krijgen met taal en dagelijkse handelingen. Zo kan een kop koffie zetten al moeilijk worden. Ook kan het je gedrag veranderen. Het verloop van dementie verschilt per persoon. Bij sommige mensen gaan hersenfuncties snel achteruit, terwijl anderen nog jaren in een redelijk goede geestelijke gezondheid leven.

Dementie heb je niet van de een op de andere dag, het verloopt in verschillende stadia. In dit dossier lees je meer over de kenmerken van deze stadia en het verloop van de dementie. Dit kan echter sterk verschillen per persoon en per dementievorm. Lees op deze pagina's meer over de verschillende stadia van dementie:

Voorstadium van dementie

Beginstadium van dementie

Middenstadium van dementie

Laatste stadium van dementie

Verderop in het dossier richten we ons meer op de naasten van iemand met dementie. We proberen te verwoorden hoe iemand met dementie zich voelt en hoe je het beste met de veranderde persoonlijkheid kunt omgaan, wanneer je bijvoorbeeld familie of mantelzorger bent. Daarnaast geven we praktische tips met betrekking tot de zorg voor je naaste met dementie.

- Advertentie -
Verder lezen

Vond je deze informatie nuttig?

4.7 uit 5 - 77 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 01-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -