Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Genmutaties veroorzaken schadelijke magnesiumtekorten

dinsdag 20 januari 2015 | Bron: Radboudumc.nl

Genmutaties veroorzaken schadelijke magnesiumtekorten

Magnesiumtekort leidt bij sommige mensen tot verstandelijke beperkingen of diabetes. In heel ernstige gevallen kunnen zelfs hartritmestoornissen en epilepsie ontstaan. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jeroen de Baaij aan het Radboudumc in Nijmegen. Omdat magnesiumtekort vrij algemene klachten geeft als spierpijn en vermoeidheid blijft het vaak onopgemerkt. 

Magnesium is van belang voor sterke botten, het kloppen van ons hart en de juiste breinfuncties. Onze botten, darmen en nieren zijn verantwoordelijk voor de juiste hoeveelheden magnesium in ons bloed. On lichaam maakt zelf geen magnesium aan, maar gelukkig zit het in bijna alle voedingsmiddelen. Een magnesiumtekort ontwikkel je dan ook niet zomaar. De Baaij deed onderzoek bij mensen die last hadden van een genetische afwijking waardoor ze meer kans hadden op tekorten.

Diabetes en magnesium

Hij bestudeerde onder andere een groep kinderen met een zeldzame genetische afwijking, hyperphenylalaninemie, waarbij er sprake is van te hoge concentraties aminozuren in het bloed. Indien de oorzaak van deze stofwisselingsziekte lag bij een genmutatie in het PCBD1 gen, bleken patiënten op latere leeftijd magnesiumtekorten en diabetes te ontwikkelen.

Epilepsie en magnesium

Ook werden vijf families met een grote ontwikkelingsachterstand onderzocht. Ook hier bleek een genafwijking de boosdoener. Door een afwijking in het gen PCBD1 werd magnesiumopname in de nier niet goed gereguleerd. Het tekort dat daardoor ontstond veroorzaakte de verstoorde hersenontwikkeling en in sommige gevallen epilepsie.

Migraine patiënten opgelet

Mensen met migraine en een hoge bloeddruk hebben meer kans op het ontwikkelen van een magnesiumtekort. Ook meer algemene medicijnen als maagzuurremmers en plaspillen veroorzaken soms een verstoorde magnesiumopname. Volgens de onderzoeker is het tijd dat magnesium wat meer aandacht krijgt. “Magnesium was altijd een beetje een ondergeschoven kindje binnen het mineraalonderzoek. Het is goed om te zien dat dit nu verandert en steeds meer artsen de hoeveelheid magnesium bepalen bij hun patiënten”, zegt de Baaij.

.
- Advertentie -
- Advertentie -