Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Dagelijkse portie pistachenoten verlaagt stressreactie in hart- en bloedvaten

donderdag 28 augustus 2014 | Bron: Leesbaaronderzoek

Dagelijkse portie pistachenoten verlaagt stressreactie in hart- en bloedvaten

Goed nieuws voor mensen die graag iedere dag een handje pistachenoten verorberen, het blijkt namelijk de stressreactie in hart- en bloedvaten te verlagen bij mensen met diabetes type 2. Dat komt naar voren uit Amerikaans onderzoek. 

85 gram pistachenoten per dag

Zo'n 30 diabetespatiënten namen deel aan het Amerikaanse onderzoek. De helft kreeg twee keer per dag een portie pistachenoten (85 gram) naast normale voeding, de andere helft niet. Vervolgens werden alle deelnemers blootgesteld aan stresssituaties, zoals je hand in ijskoud water steken. De bloeddruk en vaatweerstand werd gemeten tijdens rust en tijdens deze situaties. 

Lagere vaatweerstand en minder kans op hart- en vaatziekten

Het bleek dat de groep die de pistachenoten kreeg, een lagere vaatweerstand had tijdens stressvolle situaties. Dat houdt in dat de bloedvaten iets minder samentrekken. Hierdoor blijft de bloeddruk lager en wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Al waren de verschillen tussen beiden groepen over het algemeen niet erg groot. Bovendien was de voeding van de niet-pistache groep veel gezouter. Ook dit kan de bloeddruk hebben beïnvloedt. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -