Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Burn-out dreigt voor driekwart van jongeren

donderdag 11 september 2014 | Bron: AD.nl

Burn-out dreigt voor driekwart van jongeren

Voor ruim driekwart van de Nederlandse jongeren dreigt er een burn-out. Zij ervaren zoveel stress dat er een serieuze kans is dat ze lange tijd opgebrand thuis komen te zitten. Voldoende rustmomenten inbouwen, zo luidt het advies. 

Een burn-out wordt meestal gekoppeld aan volwassenen, maar jongeren blijken tegenwoordig ook vaker te bezwijken onder de druk. Uit onderzoek van jongerenkrant 7Days blijkt dat 76% van de 2000 ondervraagde tieners de druk (om te presteren op school) als te hoog ervaart. 33% geeft zelfs aan hier iedere dag tegenaan te lopen. Soms wordt die druk dan zo hoog dat het in een burn-out bij kinderen en jongeren resulteert.

Social media als veroorzaker

Vooral social media lijkt bij te dragen aan die toenemende druk. Carol van Velzen, Klinisch psycholoog bij het Burn-out programma van het Universitair Medisch Centrum in Groningen, legt uit: "Als je een keer niet mee gaat stappen, zie je nog dezelfde avond online foto's voorbijkomen waaruit blijkt hoe stom het is dat je dat allemaal moet missen. Zo ontstaat voor jongeren het beeld dat ze altijd, overal en aan alles mee moeten doen. Maar het is niet vol te houden. Je pleegt roofbouw op je lichaam als je te weinig rustmomenten inbouwt".

 Belangrijke rol weggelegd voor ouders

Het inbouwen van die rustmomenten is dan ook een belangrijke stap in het voorkomen van problemen. Ouders moeten hier volgens van Velzen een belangrijke rol in vervullen. Zo moeten ze hun kinderen leren hoe ze moeten ontspannen en ook bijbrengen dat af en toe nee niet erg is. De lat hoeft ook niet overal zo hoog te liggen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -