Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van vitiligo

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. J. Dekkers
2.8 uit 5 - 12 beoordelingen
Beoordeling icoon5 mensen vonden deze informatie nuttig

De huidziekte vitiligo is niet te genezen. Wel is het mogelijk om verlies van pigment tegen te gaan en verloren pigment gedeeltelijk terug te krijgen. Hiervoor kunnen verschillende methoden gebruikt worden:

  • PUVA.  Bij PUVA wordt je huid gevoeliger gemaakt voor ultraviolet licht. Dit gebeurt met behulp van een lichtgevoelige stof. Je krijgt deze lichtgevoelige stof toegediend in de vorm van tabletten of via de huid. Na toediening van het middel volgt bestraling met een zonnebank of met behulp van zonlicht. Uiteindelijk kan deze behandeling ervoor zorgen dat je witte vlekken verdwijnen. Op korte termijn zijn de vlekken duidelijker te onderscheiden omdat de gepigmenteerde huid wel bruin wordt van de behandeling  onder de zonnebank en de witte vlekken niet. Deze behandeling  brengt helaas ook risico’s met zich mee. 
  • Corticosteroïden. Vitiligo kan behandeld worden met corticosteroïden crèmes. Tot nu toe is nog niet bewezen dat deze crèmes invloed hebben op de pigmentcellen, maar de crèmes kunnen er wel voor zorgen dat de witte plekken niet groter worden. De crèmes kunnen maar korte tijd gebruikt worden, omdat daarna het risico bestaat op schadelijke bijwerkingen, zoals een dunne huid of extra kans op infecties. Ook kan een corticosteroïde zalf eventuele  wondgenezing vertragen.
  • Lichttherapie. Met behulp van ultraviolet B-licht kunnen vitiligoplekken worden bestraald. Ultraviolet B is net als ultraviolet A, een bestandsdeel van het natuurlijk zonlicht. Het heeft alleen een krachtigere werking. 
  • Huidtransplantie. Bij huidtransplantie wordt normaal gepigmenteerde huid getransplanteerd naar de vitiligoplekken. Op dit moment vindt deze behandeling van vitiligo zich nog in de experimentele fase. 

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

2.8 uit 5 - 12 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -