Zoeken

Huiduitslag

Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is een verandering van de huid, waarbij roodheid, schilfering, vlekken en bultjes kunnen ontstaan. De rode huid brengt vaak jeuk met zich mee. Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van huiduitslag.

Symptomen van huiduitslag:

Symptomen die vaak samengaan met uitslag op je huid:

  • Rode vlekken op je huid.
  • Jeukende huid.
  • Schilferingen op de huid.
  • Een extreem vette of droge huid.

Huiduitslag kan in principe overal op je lichaam voorkomen, al zal een rode huiduitslag in je gezicht het meest storend zijn. Dit springt namelijk direct in het oog en kan dan ook als cosmetisch onaantrekkelijk worden ervaren.

Verschillende typen huiduitslag

Van huiduitslag bestaan verschillende typen. Hieronder worden verschillende soorten huiduitslag kort besproken:

Hitte-uitslag

Hitte-uitslag wordt ook wel erythema ab igne genoemd. Hitte-uitslag uit zich in een donker rode verkleuring van de huid in een netvormig patroon. De oorzaak van dit type huiduitslag is langdurige verhitting door hete voorwerpen (zoals kachels, kruiken en elektrische dekens) of infraroodstraling.

Behandeling van hitte-uitslag

Hitte-uitslag kun je voorkomen of verminderen door je huid zo min mogelijk bloot te stellen aan warmte.  Bij roodheid kan het enkele maanden duren voordat de uitslag verdwijnt. Om het proces te versnellen kun je een crème aanbrengen, die 5-fluorouracil of vitamine A-zuur bevat. In een latere fase kunnen blijvende pigmentatievlekken of in zeldzame gevallen huidkanker (plaveiselcelcarcinoom)ontstaan. Als dergelijke complicaties op lijken te treden, moet je gelijk contact opnemen met je behandeld arts of huisarts.

Veelvormige roodheid

Veelvormige roodheid is de letterlijke vertaling van de huiduitslag genaamd erythema multiforme. Het is een knobbelige, opgezwollen of blaasvormige huiduitslag als gevolg van een allergische reactie of door een reactie op een injectie of geneesmiddel. Huiduitslag als gevolg van een geneesmiddel wordt ook wel contacteczeem genoemd. In de helft van de gevallen van erythema multiforme wordt de oorzaak niet gevonden.

Behandeling van veelvormige roodheid

Veelvormige roodheid is in de meeste gevallen niet ernstig en gaat vanzelf over. Bij afwijkingen, zoals uitslag bij je slijmvliezen of extreme uitslag, kun je je huisarts raadplegen.

Rode veelvormige huidontsteking

Rode veelvormige huidontsteking is de letterlijke vertaling van erythema exsudativum multiforme en wordt ook wel het syndroom van Stevens-Johnson genoemd. Deze vorm van huiduitslag kenmerkt zich door rode, vlakke huidknobbels. Daarnaast ontstaat er ook een centrale vochtophoping, met daaromheen een blauwrode zoom. Erythema exsudativum multiforme wordt ook gekenmerkt door hoge koorts en blaren aan de slijmvliezen. De huiduitslag wordt veroorzaakt door een reactie op een geneesmiddel, infectie of allergie. De ziekte kan vaak terugkomen.  

Behandeling van rode veelvormige huidontsteking

Bij een milde vorm gaat een rode veelvormige huidontsteking eerder weg door veel uit te rusten. Is het ernstiger, dan kan je naar de huisarts. Hij verhelpt dit door een korte stootkuur met prednisolon (dit remt ontstekingen af) of een onderhoudsbehandeling. Rode veelvormige huidontsteking is een reactie op een geneesmiddel, infectie of allergische reactie.

Rode huiduitslag op de handpalmen

Erythema palmare is een rode kleurverandering van de handpalm. Het komt vaak voor bij leverafwijkingen, die kunnen ontstaan als gevolg van langdurig en overmatig drankgebruik. Ook bij zwangere vrouwen kan een rode huiduitslag op de handpalmen ontstaan.

Behandeling van erythema palmare

Therapie voor rode huiduitslag op de handpalmen is niet mogelijk. Door je leverafwijkingen te behandelen, krijg je minder tot geen last van rode handpalmen en na de zwangerschap zal de uitslag vanzelf weggaan.

Voorbeelden van andere huidaandoeningen zijn:

Laatst bijgewerkt op 6 augustus 2012

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video